Yrittäjän eläkelakia täsmennetään

Hallitus ei ole muuttamassa yel-työtulon määräytymisperustetta.

19.6. 2:00 | Päivitetty 19.6. 14:30

Eveliina Heinilä ja Anna-Sofia Nieminen arvostelivat yrittäjän eläkelain tulevaa uudistusta (HS Mielipide 10.6.). He totesivat, että jatkossa yrittäjien pitäisi maksaa yel-maksuja sen mukaan, paljonko samalla alalla oleva työsuhteinen työntekijä keskimäärin saa palkkaa.

Hallitus ei ole muuttamassa yel-työtulon määräytymisperustetta, vaan eläkelaitoksen pitää jatkossakin vahvistaa työtuloksi palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjätoimintaa suorittamaan olisi palkattava henkilö, jolla on vastaava ammattitaito.

Lakia ollaan kuitenkin täsmentämässä sen osalta, miten mainittu palkka tulisi arvioida. Lakiin ehdotetaan säännöstä yksityisen sektorin mediaanipalkan ottamisesta työtulon määrittämisen lähtökohdaksi. Eläkelaitoksen pitää lisäksi ottaa huomioon kaikki yrittäjän työpanoksen määrästä kertova tieto.

Suomen Yrittäjät on katsonut, että alan palkkataso ja yrittäjän työmäärä ovat jo voimassa olevan lain mukaan keskiössä työtuloa lain mukaisesti määritettäessä, joten kyseessä on lähinnä täsmennys.

Olemme olleet kuitenkin huolissamme esityksen perusteluista ja vaatineet niiden täydentämistä siten, ettei mediaanipalkkaa ryhdytä soveltamaan yksisilmäisesti ja tavalla, jossa toimialan erikoispiirteitä ei huomioitaisi. Olemme myös edellyttäneet, että yrittäjän esittämä uskottava näyttö työpanoksensa määrästä tulee ottaa työtulon arvioinnissa huomioon muun selvityksen rinnalla.

Harri Hellstén

työmarkkina-asioiden päällikkö

Suomen Yrittäjät

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide