Sisareni on mestari salaamaan juomisensa, mutta vahva viinan haju paljastaa ongelman

Yhteisillä mökkireissuilla olen ratsannut sisareni laukkuja ja löytänyt salapulloja, jotka ovat reissun mittaan tasaisesti huvenneet.

Alkoholismi on sairaus.

26.6. 15:00

Olen kovasti huolissani minulle rakkaasta ja läheisestä siskostani. Hän tissuttelee tasaista tahtia ja vauhti sen kuin kiihtyy. Nykyisin päiväkulutus on jo vähintäänkin pullo kirkasta.

Toleranssi alkoholiin on kasvanut niin suureksi, ettei hän edes vaikuta humalaiselta. Hän on mestari salaamaan juomisensa, mutta vahva viinan haju jokaisella tapaamisella kertoo ongelmasta.

Yhteisillä mökkireissuilla olen ratsannut sisareni laukkuja ja löytänyt salapulloja, jotka ovat reissun mittaan tasaisesti huvenneet. Hänen puolisonsa ja lapsensa ovat useampaan otteeseen yrittäneet ottaa asiaa puheeksi, mutta vastaukseksi he ovat saaneet hirveän raivokohtauksen ja syytöksen ”olette ihan mielisairaita”.

Siskolleni on tullut viime vuosien aikana myös huomattava määrä terveysongelmia. Eikö lääkäri pysty puuttumaan asiaan, jos esimerkiksi laboratoriotulokset selvästi kertovat jonkin olevan pahasti vialla?

Erilaisten selitysten varjolla tehtävät kauppareissut jopa monta kertaa päivässä lienevät myös tätä samaa vyyhteä. Ihmistä, jolla ei ole omasta mielestään ole mitään ongelmaa, on mahdotonta auttaa. Kyse on kuitenkin sairaudesta, joten siihen pitäisi ehdottomasti saada hoitoa.

Olemme turhautuneita, väsyneitä ja vihaisia katsomaan vierestä, kun meille rakas ihminen tuhoaa elämänsä. Miten me läheiset voisimme ottaa asian puheeksi mahdollisimman neutraalisti? Miten tehdä kantamme selväksi ja ennen kaikkea kertoaksemme hänelle, että haluamme auttaa?

Surullinen sisko

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide