Ystäväni tunnusti minulle kipeimmän salaisuutensa – Häneltä puuttuu yksin­kertainen perus­taito, jonka lapsetkin osaavat

Uimataidon puuttuminen on monelle niin vaikea asia, että se kätketään syvälle omaan sisimpään, kirjoittaa toimittaja Valtteri Parikka.

23.6. 2:00 | Päivitetty 23.6. 9:11

Ystäväni teki minulle viime kesänä yllät­tävän tunnus­tuksen. Olin vasta maailman­kaikkeuden toinen henkilö, joka sai tietää.

Hän paljasti, ettei osaa uida.

Uimataidon puutteen taustalla oli kuulemma muutama seikka. Ensinnäkin hän vietti lapsuutensa pienellä paikkakunnalla, jossa ei ollut uimahallia. Se johti siihen, ettei pinnalla pysymistä päässyt luontevasti opettelemaan esimerkiksi koulun liikuntatunneilla tai perheen kanssa viikonloppuisin.

Aikuiseksi kasvettuaan hän huomasi, että Suomessa vallitsee hyvin vahva oletus siitä, että kaikki osaavat uida. Kukaan ei ikinä edes kysynyt, osaako hän uida, se ei tullut koskaan puheeksi. Oli paljon helpompaa ”valeuida” jalat pohjassa uimarannalla kuin šokeerata todellisella asianlaidalla.

Ja kun jotain asiaa peittelee tarpeeksi kauan, kynnys paljastukselle nousee lopulta aivan mahdottomaksi. Uimataidottomuudesta tuli muutoin etevälle ihmiselle kipeä, raskas ja nolo salaisuus.

Myönnän häkeltyneeni, kun kuulin ystäväni paljastuksen. Minäkin olin sitkeästi olettanut, että lähes kaikki suomalaiset osaavat uida.

Yleiset olettamukset olivat kuitenkin hakoteillä.

Tuoreimmat tutkimustulokset suomalaisten uimataidosta ovat murskaavia. Peräti kolmannes 15–64-vuotiaista suomalaisista ei osaa uida. Yli miljoona ihmistä.

Pohjoismainen uimataidon määritelmä on, että veteen pudottuaan ihminen pystyy uimaan 200 metriä (josta 50 metriä selkää) pysähtymättä.

Se, miksi varsin laajasta uimataidottomuudesta ei kuitenkaan juuri puhuta, liittyy nimenomaan niihin syihin, jotka ystävänikin mainitsi.

Yksinkertaisen perustaidon puuttuminen on monelle niin vaikea asia, että se kätketään syvälle omaan sisimpään, kipeimpien salaisuuksien osaston perimmäiseen lokeroon.

Pian suomalaiset kerääntyvät jälleen juhannuksen viettoon vesistöjen äärelle. Kenties ihmiset valmistelevat jo vitsikkäitä vedonlyöntejä siitä, kuinka monta ihmistä tänä juhannuksena hukkuu.

Hukkumisessa ei kuitenkaan ole mitään hauskaa. Viime juhannuksena hukkumalla kuoli 14 ihmistä, sitä edellisenä kahdeksan ja sitä edellisenä kuusi. Kansainvälisesti verrattuna Suomessa hukutaan muutenkin poikkeuksellisen paljon.

Tarkkoja tietoja hukkumisten syistä ei ole saatavilla, mutta melko varmasti moniin tapauksiin liittyy se, että ihmiset pitävät uimataidottomuutensa visusti salaisuutena.

Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide