Nato-matkalle tuli outo etappi

15.6. 2:00

Savon Sanomat kirjoittaa, että Turkin kielteinen kanta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen varjosti Naantalissa sunnuntaina ja maanantaina käytyjä Kultaranta-keskusteluja.

”Tunnelma vaikutti hämmentyneeltä, mikä ei ole ihme, koska Turkki oli keväällä vakuuttanut niin Suomelle kuin Ruotsille, että maa kannattaa niiden jäsenyyttä. Turkki odotti, että hakemukset ovat sisällä ja loi sitten kaupankäyntiasetelman.”

”Turkki toimii Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielen mukaisesti. Turkki on omilla vaatimuksillaan terrorijärjestöjen tukemisen lopettamisesta, turvatakuista ja vientikieltojen poistamisesta synnyttänyt tilanteen, joka paitsi jumittaa Nato-hakemuksen jättäneen kaksikon tavoitetta päästä Naton jäseneksi myös lyö kiilaa Suomen ja Ruotsin väliin.”

”Tavoilleen uskollisena Turkki yrittää hyötyä Natosta aina kun mahdollista. Nyt se ottaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista kaiken mahdollisen irti.”

Aamulehden mukaan kukaan ei tiedä, milloin Suomi ja Ruotsi lopulta pääsevät Naton jäseneksi.

”Naantalin Kultaranta-keskustelujen varovaisen sävyn perusteella näyttää siltä, että presidentti Recep Tayyip Erdoğan saa puristettua Turkille myönnytyksiä kyykyttäessään jäsenyyttä hakeneita ja nostaessaan omaa profiiliaan.”

”Turvallisuuden maksimoinnista ei tullut Suomelle riemumarssia, vaan eteen tuli outo välietappi, josta selviytyminen kysyy kärsivällisyyttä.”

Ilta-Sanomat kertoo Kultaranta-keskustelujen tuoneen hyvin esiin, millaiseen umpisolmuun Turkki on Nato-asian saanut.

”Jos joku oli odottanut, että Turkki pannaan pikaisesti kuriin, sen odotuksen saa nyt haudata. – – Tuntuu siltä, että Turkin vaatimusten perimmäistä syytä ei maan ulkopuolella ymmärrä tällä hetkellä juuri kukaan.”

Ilkka-Pohjalainen tulkitsee pääsihteeri Jens Stoltenbergin puheita Naantalissa niin, ettei Natokaan ollut osannut varautua Turkin välistävetoon.

”Puolustusliitto joutuu ratkaisemaan Turkin ongelman sitkeällä diplomatialla, koska sotilaallisesti ja geopoliittisesti tärkeää jäsentä ei kannata nyt ärsyttää äkkiväärällä retoriikalla.”

Lapin Kansa ei usko Erdoğanin perääntyvän vaatimuksistaan.

”Osa niistä kohdistuu Suomea enemmän Ruotsiin, mikä on jo herättänyt keskustelua siitä, onko Suomen valitsema ja presidentti Sauli Niinistönkin kannattama ’käsi kädessä Natoon’ -linja sittenkään järkevä.”

”Vielä valitun linjan muuttamiseen ei ole syytä, mutta tämäkin mahdollisuus on huomioitava.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide