Energiainvestoinnit ovat avain Suomen menestykseen

Suomen on viivyttelemättä tehtävä voimakkaita energiainvestointeja – ei vain omiin tarpeisiinsa vaan myös sähkön vientiin.

17.6. 2:00

Energian hinta, inflaatio ja taloustaantuma puhuttavat. Taustalla kulkevat megatrendit: vihreä siirtymä ja Euroopan turvallisuusympäristön muutos. Globaalien tuotantoketjujen häiriöt antavat aktiiviselle ja nopealle toimijalle tilaisuuden energiasektorilla.

Suomen on viivyttelemättä tehtävä voimakkaita energiainvestointeja – ei vain omiin tarpeisiinsa vaan myös sähkön vientiin. Aurinko-, tuuli- ja ydinvoimainvestoinnit ovat joka tapauksessa meille välttämättömiä, mutta Euroopan irtautuminen Venäjän maakaasusta tarjoaa tilaisuuden uudelle energiasektorin toimittajalle.

Maakaasua ei tarvitse korvata maakaasulla. Tulevaisuus on sähköinen. Tämän vuoksi sähköntuotannon mittakaavan on oltava riittävän suuri. Aurinko- ja tuulivoima tarjoavat mahdollisuuden lisätä energian tuotantokapasiteettia nopeasti, mutta vakaan ja riittävän sähkön tuotannon takaamiseksi uudet ydinvoimalaitokset ovat tarpeen.

Öljystä luopuminen ei ole Suomelle kriisi. Öljyriippuvuus on. Onnistunut sähköntuotannon kaksinkertaistaminen nykyisestä hillitsee energian hinnannoususta suurelta osin johtuvaa inflaatiota, parantaa vientiteollisuuden hintakilpailukykyä, lisää kansallista turvallisuutta ja mikä tärkeintä: Suomen muuttaminen öljyn ostajasta sähkön myyjäksi muuttaa vaihtotaseemme pysyvästi positiiviseksi.

Energiainvestointien aika on nyt, ja Suomen tavoitteena on oltava asema Pohjolan ja Baltian sähkösuurvaltana.

Timo Kraufvelin

diplomi-insinööri, Porvoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide