Kompostirekisteri on aivan turha

Tiettävästi kompostointi ei ole enää viime vuosikymmeniä aiheuttanut rottien invaasiota tai muitakaan hygieniaongelmia.

Jätelain uudistuksen seurauksena kuntien jätehuoltoviranomaisten on pidettävä kompostirekisteriä.

17.6. 15:15

Jos olisi ollut aprillipäivä, uutiset uudesta jätelaista, kompostirekistereistä ja -tarkastuksista olisivat herättäneet ansaittua hilpeyttä.

Suomen virkamieskunnalta ei mielikuvitus lopu. Ja kuten monesti aikaisemminkin, tässäkin tapauksessa on sorvattu kotitekoisesti lainsäädäntöä viitaten EU:n direktiiveihin, joissa mitään näin yksityiskohtaista ei vaadita.

Tiettävästi kompostointi ei ole enää viime vuosikymmeniä aiheuttanut rottien invaasiota tai muitakaan hygieniaongelmia. Suomalaisten koulutustaso on korkea, ja tietoa kompostoinnista on hyvin saatavilla, esimerkiksi kompostorien käyttöohjeista. Niin sanotut tunkiot kuuluvat enää 1950-luvun mustavalkoisiin kotimaisiin elokuviin.

Varallisuuksien siirtojen seurauksena Suomen julkinen talous on käytännössä yksi kokonaisuus, vaikka päätöksiä tehtäisiinkin kuntatasolla. Ympäröivä maailmanpoliittinen todellisuus kurjistaa entisestään heikoissa kantimissa olevaa julkista sektoriamme. Kompostirekistereiden ylläpidon sijaan tarvitsemme rajallisia yhteisiä varojamme turvallisuuden, terveyden ja kannattavan yritystoiminnan edellytysten edistämiseen.

Tuomo Leikoski

filosofian tohtori, Kauniainen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide