Kauppakeskukset kuuluvat myös päihderiippuvaisille

Jos Suomeen perustetaan huumeiden käyttöhuoneita, kauppakeskusten kannattaa olla valmiina.

19.6. 2:00 | Päivitetty 19.6. 14:29

Pääkirjoituksessa (HS 14.6.) otettiin kantaa huumeiden käyttöhuoneiden puolesta. Valvotuilla tiloilla olisi myönteisiä vaikutuksia paitsi päihderiippuvaisten terveyteen myös kaupunkitilojen yleiseen järjestykseen.

Päihderiippuvaiset hakeutuvat usein kauppakeskusten läheisyyteen. Heidän aiheuttamansa järjestyshäiriöt ovat keskuksille tuttuja. Osin kysymys on asenteista. Kaupallisessa tilassa liikkuvan ihmisen oletetaan olevan potentiaalinen asiakas. Päihderiippuvaiset harvemmin lupaavat keskukselle tulovirtaa.

Kaupunkisuunnittelussa raja kaupallisen ja julkisen tilan välillä on hämärtynyt. Siksi kauppakeskuksissakin asiakkaiksi pitäisi lukea kaikki tiloissa liikkuvat ihmiset. Hyvä kauppakeskus tarjoaa palveluita myös päihderiippuvaisille. Jos päihderiippuvaiset kokisivat olevansa hyväksyttyjä ja tervetulleita, heihin liittyvä stigma vähenisi.

Huumeiden käyttöhuone kauppakeskuksessa voi ajatuksena kavahduttaa. Sille olisi kuitenkin järkiperusteita. Sote-palvelu kannattaa tuoda lähelle käyttäjiä. Keskuksen viihtyvyys paranisi, koska päihderiippuvaisille olisi selvästi vain heille osoitettu paikka. Monissa kauppakeskuksissa on tarkoitukseen sopivia kaupallisesti kannattamattomia tiloja.

Suomen nykylainsäädäntö ei mahdollista huumeiden käyttöhuoneita. Asiaan pyritään vaikuttamaan kansalaisaloitteella. Jos lakimuutos tulee, kauppakeskusten kannattaa olla valmiina. Kaupunkitilaan erottamattomasti nivoutuneilla kauppakeskuksilla on asiassa suuri sosiaalinen vastuu.

Samuel Piha

kuluttajatutkimuksen dosentti, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide