Pakkohoidon maksuttomuus on saatava lakiin

Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevat potilaat ovat usein lähtökohtaisesti pienituloisia ja perusturvan varassa, ja sairaalamaksut päätyvät monesti ulosottoon.

21.6. 2:00

Suomessa joudutaan joskus rajaamaan ihmisten itsemääräämisoikeutta terveydellisistä syistä. Jos mielenterveyden katsotaan järkkyneen niin, että ihminen ei ole kiinni todellisuudessa, hän on vaaraksi itselleen tai muille ja muut hoitokeinot ovat riittämättömät, voidaan mielenterveyslain nojalla määrätä hänet tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon.

Ihmiseltä viedään tuolloin perusoikeuksia, jotta häntä voidaan suojella. Olen itse töissä psykiatrisella suljetulla osastolla, ja näen arjen rankat seuraukset asiassa.

Tahdonvastaisessa hoidossa oleva ihminen ei voi itse päättää osastojaksonsa pituutta, vaan uloskirjaus tapahtuu lääketieteen edustajien hoitolinjauksien ja lainsäädännön viitoittamalla tavalla yhteistyössä potilaan itsensä kanssa.

Samaan aikaan on kohtuutonta, että myös tahdosta riippumattomassa hoidossa olevat potilaat (joiden perussairaus voi olla esimerkiksi kansansairautemme skitsofrenia) maksavat hoidostaan kuten muutkin. Hoitojaksot ovat pitkiä, koska ”pakkohoitopäätökset” tehdään esimerkiksi aluksi kolmeksi kuukaudeksi. Vuonna 2019 Suomessa oli 7 866 tahdonvastaista hoitojaksoa.

Monesti tahdosta riippumattomassa hoidossa olevat potilaat ovat lähtökohtaisesti pienituloisia ja perusturvan varassa, ja sairaalamaksut päätyvät monesti ulosottoon. Näin kävi muuten vuonna 2021 560 000 sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaalle ylipäätään.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula on tehnyt perustellun lakialoitteen, jossa esitetään, että hoitomaksujen perimisestä luovuttaisiin tahdosta riippumattomassa hoidossa olevilta ihmisiltä. Toivottavasti se etenee suotuisasti tullessaan eduskuntakäsittelyyn, koska ihmisten taloutta ja luottotietoja ei tulisi tuhota pakolla.

Olli Kohonen

sairaanhoitaja, filosofian maisteri, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide