Tarvitsemme lisää toimintavarmaa sähköntuotantoa

Tuuli- ja aurinkovoima eivät ratkaise ongelmaa kuin osittain.

1.7. 2:00

Timo Kraufvelin kirjoitti (HS Mielipide 17.6.) sähköntuotantoinvestointien välttämättömyydestä. Perin hankalaan tilanteeseen olemme ajautuneet, sähkö uhkaa vääjäämättä loppua.

Miten tässä ahdingossa yhteiskunta muka voisi sähköistyä, miten voisimme haaveilla sähkön viennistä? Investointeja sähkön tuotantoon ja tuontiin tarvitaan kipeästi. Etenkin tarvitaan lisää toimintavarmaa sähköntuotantoa, eikä tuuli- ja aurinkovoima tätä ongelmaa ratkaise kuin osittain. Kaikki uudet sähköntuotantoratkaisut ovat kalliita. Ydinvoimaakaan ei voi sulkea pois paletista, koska siihen yhteiskunnan maksukyky vielä saattaisi jotenkin riittää.

Tulevaisuuden sähköjärjestelmä koostuu tuuli- ja aurinkovoiman säätelemättömästä tuotannosta, ydinvoiman perustuotannosta ja säädöstä tuontiyhteyksien kautta siinä määrin, mihin naapurimaiden rajalliset resurssit riittävät. Loppuosa säädöstä toteutetaan kysyntäjoustolla ja sähköjen katkonnalla.

Toivottavasti kymmenen vuoden kuluttua olisi jo joitakin kustannustehokkaita sähkön varastointiratkaisuja tuulivoimavaihteluiden tasaamiseen. Sitä odotellessa eletään niukkuudessa.

Veikko Kekkonen

diplomi-insinööri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide