Viikon puheenaiheet

19.6. 2:00

1) Saapasmaa

Huoli Italian taloudesta kasvaa taas. Maan valtionlainojen korot ovat nousseet jo neljään prosenttiin ja suunta on ylöspäin. Italiaa rasittavat Euroopan keskuspankin (EKP) odotetut koronnostot, jotka ovat raskaita velkaiselle maalle. Kun sijoittajat alkavat huolestua Italian kestokyvystä, korkoero vakaampiin euromaihin kasvaa. EKP joutunee asettumaan Italian tueksi tai edessä on uusi eurokriisi.

2) Vuotaja

Britannian hallitus päätti perjantaina karkottaa Wikileaksin perustajan Julian Assangen Yhdysvaltoihin, jossa häntä odottavat raskaat syytteet vakoilusta ja tietomurroista. Assange on sanonut toimineensa journalistisen sananvapauden puitteissa. Hän on vastustanut luovutusta ja valittanee päätöksestä, joten luovutus Yhdysvaltoihin saattaa siirtyä.

3) Taloussynkkyys

Suomen talouskasvu sakkaa, ennusti valtiovarainministeriö (VM) perjantaina julkistamassaan talousennusteessa. VM ennakoi talouden kasvavan tänä vuonna vain 1,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Ongelmia tuovat korkojen ja hintojen nousu, jotka leikkaavat ostovoimaa ja nakertavat niin yritysten kuin kotitalouksienkin tulevaisuudenuskoa ja kasvattavat taantuman riskiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide