Suun hoidosta hyötyy koko terveydenhuolto

Mekaaninen suun terveyden hoito on paras keino välttää sairauksia.

28.6. 2:00

Helsingin Sanomissa (Mielipide 19.6.) kirjoitettiin hampaiden kiinnityskudossairauden parodontiitin merkityksestä covid-19-infektion riskitekijänä. Asia on ajankohtainen, sillä äskettäin järjestettiin alan merkittävin kansainvälinen kokous EuroPerio neljän vuoden tauon jälkeen. Kokouksessa käsiteltiin laajasti yleissairauksien ja erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien yhteyttä parodontiittiin. Kirjoituksessa mainittu riski koronainfektion huonoon ennusteeseen parodontiittipotilailla on vain yksi erinomainen esimerkki. Parodontiitti assosioituu yli 200 sairauteen.

Xylitol on ollut suomalaisen hammashoidon innovatiivisuuden lippulaiva. Sähköhammasharjojen käyttöönotossa Suomi oli kärjessä. Suomessa on viime vuosien aikana kehitetty uusia menetelmiä, joiden avulla väestön oman hoidon arviointia ja hoidon toteutusta voidaan parantaa tehokkaasti

Hammas- ja parodontiittisairaudet ovat bakteereiden laukaisemia. Mekaaninen suun terveyden hoito on paras keino välttää sairauksia. Harjausaktiviteetti sekä hammasvälien puhdistus täytyy saada oikealle tasolle. Osalle potilaista tämäkään ei riitä. Huolimatta ohjeiden mukaisesta hygieniasta osa potilaista kärsii reikiintymisestä ja infektoituneista ientaskuista. Useat Suomessa kehitetyt menetelmät ovat osoittaneet merkittävää antibakteerista kykyä, joka voi toimia mekaanisen hammashoidon tukena.

Hammashoito tapahtuu hammaslääkärissä ja suuhygienistillä. Esteet hoitoon pääsylle ovat kuitenkin moninaiset, eikä kolmasosa väestöstä saa ammattilaisen hoitoa lainkaan. Olisi kohtuutonta syyttää yksinomaan potilaita siitä, etteivät he hakeudu hoitoon.

Kirjoituksessa kerrotaan uusien toimintatapojen ja menetelmien käyttöönoton merkityksestä. Kotihoidon parantamisen lisäksi Suomessa kehitettyjä uusia menetelmiä voidaan käyttää myös potilaiden motivoimiseen, jotta heidät saadaan hammashoidon piiriin. Koko terveydenhuolto hyötyy suun hoidosta.

Tommi Pätilä

lääketieteen tohtori, dosentti

lasten sydän- ja elinsiirtokirurgian erikoislääkäri

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide