Juhannus takaisin paikalleen

Johannes Kastajasta nimensä saaneen keskikesän juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain.

Koivusta tehty saunavihta kuuluu suomalaiseen juhannusperinteeseen.

24.6. 2:00

Miksi keskikesän suuri juhla on eri vuosina eri päivänä? Juhannusta vietettiin vuoteen 1954 asti aina kesäkuun 24. päivänä viikonpäivästä riippumatta. Vuodesta 1955 alkaen juhannuspäivä siirtyi kesäkuun 20. ja 26. päivien väliseen lauantaihin, ilmeisesti työmarkkinajärjestöjen toivomuksesta.

Nimensä juhannus sai kuitenkin Johannes Kastajasta, jonka syntymäpäivä osui samaan aikaan alkujaan pakanallisten keskikesän palvontamenojen kanssa. 1880-luvulla kerrottiin Johannes Kastajan juhlaa aloitettaneen viettää vasta viidennellä vuosisadalla. Vielä 1860-luvulla juhannusta kutsuttiin Jussin päiväksi tai lehtimajanjuhlaksi.

Ylipäätään käytössä oli tuolloin sanonta, että juhannus oli nimenomaan Jussien päivä. Sen verran olen historioitsijana ylpeä etunimestäni ja erityisesti perinteistä, että haluaisin, että juhannusta vietettäisiin edelleen juuri aina kesäkuun 24. päivänä niin kuin ennen vanhaan. Viime vuonna juhannuspäivä oli 26.6. ja vuonna 2020 jo niinkin aikaisin kuin 20.6. Nyt vietämme juhannuspäivää 25. kesäkuuta.

Mietin, miltä tuntuisi, jos joulupäivää vietettäisiin samaan tapaan joulukuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina ja aattoa päivää aikaisemmin? Muistutettakoon vielä, että esimerkiksi helatorstaikin oli vuosina 1973–1991 siirrettynä aina edellisen viikon lauantaihin eli niin sanotusti arkipyhäksi. Nythän sitä vietetään nimenomaan torstaina 40 päivää pääsiäisestä!

Juha Javanainen

filosofian maisteri, historioitsija

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide