Kiireetön saunominen tuo vireyttä elämään

Saunalla on vahva terapeuttinen merkitys niin psyykkiselle kuin fyysisellekin puolelle.

Savusauna lämpiää.

24.6. 2:00

Sauna kuuluu keskeisesti vuodenkiertoon. Talonpoikaisessa vuodenkierrossa uusi vuosi aloitettiin saunomisella. Nykyään vuodenvaihteen saunominen ei ole samalla tavalla perinne kuin juhannus- tai joulusauna, mutta saunaa suomalaiset rakastavat kesät talvet. Savusauna on vuosi vuodelta lisännyt suosiotaan ja elvyttänyt vanhoja saunaperinteitä kiireettömänä traditiona.

Niin isäni kuin äitinikin kotona eli mummoloissani oli savusaunat. Ne ovat jättäneet mieluisan muistijäljen. Samankaltaisuutta niissä oli se, että ne sijaitsivat noin sadan metrin päässä pihapiiristä ja molempiin vesi nostettiin hetteestä. Molemmissa säilytettiin myös lakkoja, kun ei ollut jääkaappeja eikä pakastimia.

Mummoloiden saunoissa oli joskus kitkua, ja siksi saunareissusta saattoi jäädä joskus myös epämiellyttävä tunne. Pieni ikkuna kesäaikaankin antoi niukasti valoa. Mutta se tuoksu! Sitä en unohda ikinä. Kevyen savuinen, hyväilevä tuoksu ja pehmeä lämpö kietoi aina kuin sitten saunomisen jälkeen puhdas, pehmeä pyyhe.

Saunalla on vahva terapeuttinen merkitys niin psyykkiselle kuin fyysisellekin puolelle. Saunan terveysvaikutteiset tutkimukset osoittavat sen myönteiset vaikutukset sydän- ja verenpainetauteihin, psykoosiin ja jopa dementiaan. Kiireettömyys saunomisessa on oivallinen stressin ja paineen laukaisija. Kesäsauna ja pulahtaminen uimaan tuovat ihmeellisesti vireyttä elämään.

Risto Kormilainen

kirjailija, kirjallisuuskriitikko, rovasti

Suomussalmi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide