Peurat syövät kasvimaani antimet

Tänä vuonna korotin aitaa toivoen saavani perheellenikin jotakin.

16.7. 2:00

Olen omistanut kesämökin Taivassalossa noin 30 vuotta ja omakotitalon Turussa pian yhtä kauan. Hirvet, peurat ja metsäkauriit ovat olleet koko ajan kiusana.

Hirvet runtelivat istutetut koivun taimet, ja nuoret omenapuut revittiin parempiin suihin. Nyt, kun hirvikantaa on supistettu, hirvivahinkoja ei enää ole tullut.

Nyt valkohäntäpeurat syövät omenapuista lehdet ja omenatkin niin korkealta kuin vain yltävät.

Vaikka kasvimaan ympärillä on lammasverkkoaita, sekään ei ole peuroja pidätellyt. Perunanvarret, pavut ja porkkanat ynnä muut vihannekset ovat kadonneet parempiin suihin. Tänä vuonna korotin aitaa toivoen saavani perheellenikin jotakin.

Myrkyllinen marjakuusikin maittaa metsäkauriille. Talven aikana vihreät versot katoavat metsäkauriiden suihin. Syödyksi ovat tulleet myös tulppaanit ja muut koristekasvit. Oli pakko rakentaa aita, vaikka se ei kaunista tonttia eikä tee asumista mukavaksi.

Kuka tämän lystin maksaa? Oikeudentuntoni sanoisi, että hyödyn saaja maksakoon. Hyödyn saavat nyt metsästäjät, jotka hankkivat pakastimiinsa halpaa lihaa ja harrastavat metsästystä. Ei tässä muuta vikaa ole kuin se, että maksajia ovat ne, jotka eivät hyödy tilanteesta mitään. Metsästysasioista päättävien viranomaisten olisikin syytä ottaa tämä huomioon riistakantojen säätelyä ja korvausasioita suunnitellessaan.

Aarre Mäkinen

rovasti, eläkkeellä

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide