Puolueiden on puututtava häirintään

23.6. 2:00

Kaleva kommentoi kohua, joka on syntynyt kansanedustaja Wille Rydmanin (kok) suhtautumisesta nuoriin naisiin Helsingin Sanomien viime sunnuntaina julkaiseman artikkelin jälkeen.

”Kirjoituksen mukaan yhdeksän naista oli kertonut joko poliisille tai lehdelle Rydmanin käytöksen heitä kohtaan olleen ahdistavaa. – – Rydman itse kiistää käyttäytyneensä naisia kohtaan ahdistavasti.”

”Kyse on samalla yhtä henkilöä ja hänen toimintaansa merkittävämmästä asiasta. Tapaus pakottaa kysymään, kuinka laajasti vastaavaa tapahtuu muualla politiikassa, myös muiden puolueiden piirissä.”

”Samalla tavoin kuin metoo-kampanjan kohdalla, nyt usea naispoliitikko onkin rohkaistunut kertomaan epäasiallisesta kohtelusta ja ahdistelusta poliittisessa toiminnassa.”

”Nuorten naisten ahdistelu ei tietenkään ole vain poliittisen elämän vitsaus. Sitä esiintyy koko yhteiskunnassa. Mutta jos ilmiöön ei tartuta vakavasti yhteiskunnan ylimpien päättäjien voimin, sitä tuskin saadaan helposti kitkettyä muualtakaan.”

”Tie voi siis olla pitkä. Näin voi päätellä myös siitä, miten HS:ssa esiintyneiden naisten kertomuksia ja koko lehden reportaasia on etenkin sosiaalisessa mediassa kyseenalaistettu.”

”Ketään ei pidäkään naulita ristiin, eikä raskaita syytöksiä pidä esittää kevein perustein.”

”Mutta jos kerrotut asiat ovat lähelläkään totuutta, tapahtunutta ei voi sivuuttaa seuraamuksitta.”

”Toivottavasti tapauksen pysyviin seurauksiin kuuluu se, että häirintään ja muuhun epäasialliseen käytökseen liittyvät merkit ja avunpyynnöt otetaan niin kokoomuksessa kuin muissakin puolueissa paljon aiempaa vakavammin.”

Karjalainen kirjoittaa, että kannatuskyselyissä nosteessa olleelle kokoomukselle Rydmaniin kohdistuvat epäilyt ovat kitkerää purtavaa.

”Erityisen hankalaksi puolueelle tilanteen tekee se, että kansanedustajaan kohdistuvat epäilyt eivät mitä ilmeisimmin ole tulleet puolueväelle puskista. Joskin Rydmanin väitetyn epäasiallisen toiminnan mittakaava ei puoluejohdossa nähtävästi ole ollut tiedossa, ja maanantaina kokoomuksen johto ehättikin jo antaa tälle jyrkän tuomionsa.”

”Vallankäyttäjien epäasiallinen käytös erityisesti heikommassa asemassa olevia kohtaan onkin ongelma, johon ei voi jäädä odottamaan ratkaisua lakikirjasta tai poliisista. Epäasiallinen käytös, ja jo viitteet siitä, ovat signaali, johon yhteisön, kaveripiirin, yrityksen – tai puolueen – on puututtava välittömästi ja asiaan kuuluvalla vakavuudella.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide