Taas koitti hullu 20-luku – sadan vuoden takaa kannattaa muistaa, että ei pidä aivastaa päin toista, eikä Neuvostoliittoa ole syytä perustaa uudelleen

Myös 1920-luvun alku oli karmea.

2.7. 2:00 | Päivitetty 2.7. 8:06

2020-luku oli vanhennut viikon, kun laboratoriossa Kiinan Wuhanissa tunnistettiin uudentyyppinen koronavirus: sars-cov-2. Maailma meni ylösalaisin. Yli kuusi miljoonaa ihmistä on kuollut.

Koronan keskellä pahoittelin omille lapsilleni, että heidän nuoruuteensa sattui tällainen kerran vuosisadassa koittava maailmanlaajuinen katastrofi. Lohdutin, että sitten kiikkustuolissa voitte muistella lapsillenne, miten outo meno oli 20-luvulla.

Kun 2020-lukua oli eletty kaksi vuotta, koitti uusi maailmanhistoriallinen tragedia. Venäjä aloitti hyökkäyssodan naapurimaahansa Ukrainaan. Kuin jotain keskiaikaista barbariaa.

Maailma vinksahti, entinen järjestys romahti. Tilanne on niin hurja, että melkein tuntuu saavutukselta, jos tästä selvitään uudella kylmällä sodalla.

Niin ja tässä kaiken keskellä elämää uhkaava ilmastonmuutos etenee kiivaammin kuin koskaan.

Tällainen alku 20-luvulle. Jo näillä meriiteillä aikamme voi ristiä hulluksi vuosikymmeneksi.

Historian ajanjaksoille annetaan nimiä yleensä jälkikäteen. Mullistusten keskellä on vaikeampi hahmottaa mitä on tapahtumassa, eikä tiedetä, mitä kaikesta seuraa.

Sata vuotta sitten eletty 1920-luku tunnetaan nykyisin iloisena. Yhdysvalloissa Roaring Twenties oli aikaa, jolloin talous kasvoi, jazz soi ja optimisti jylläsi. Ranskassa koettiin kulttuurisen iloittelun hullu vuosikymmen Les Années folles. Saksassakin elettiin kultaista aikaa, Die Golden Zwanziger.

Jälkikäteen katsoen 1920-luvun maine perustuu paljon siihen, että silloin oli kivempaa kuin sitä ennen maailmansodassa ja sen jälkeen maailmansodassa.

Mutta 1920-luvun alku oli karmea. Hiipuvanakin espanjantaudin pandemia tappoi vielä miljoonia. Rajujen sotien seurauksena perustettiin Neuvostoliitto. Saksassa riehui hyperinflaatio. Ilmansaasteet leijuivat ruskeina pilvinä Ruhrin alueella. Suomessa kieltolain alla huuhdottiin sisällissodan traumoja pirtuun ja tehtiin ennätysmäärä murhia.

Moni 1920-luvun alun elänyt olisi ihmetellyt niitä nimiä, joilla vuosikymmentä myöhemmin alettiin kutsua.

Voihan tästäkin vielä tulla hyvä vuosikymmen. Ehkä 2020-luvulla vielä luodaan uutta, palautetaan mieliin hukatut arvot, pannaan maailmaan uusi roti.

Edelliseltä hullulta 20-luvulta voi poimia vinkkejä.

Ei pidä aivastaa päin toisen naamaa. Neuvostoliittoa ei ole syytä perustaa uudelleen. Diktaattorit pitää pysäyttää. Luonnon tuhoaminen ei edelleenkään kannata. Inflaatio on paras kitkeä alkuunsa. Aina on hyvä idea soittaa ja tanssia. Läheisiään kannattaa rakastaa kuin olisi viimeinen päivä, jolloin niin voi tehdä.

Kirjoittaja on HS:n sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide