Ahdistelukulttuuri koskettaa meitä kaikkia

Riski joutua häirinnän kohteeksi heikentää naisten mahdollisuuksia osallistua poliittiseen päätöksentekoon.

28.6. 2:00

Helsingin Sanomat kertoi (19.6.) kansanedustaja Wille Rydmanin häirinneen seksuaalisesti alaikäisiä, poliittisesta toiminnasta kiinnostuneita tyttöjä ja nuoria naisia. Yhdeksän naisen kertomukset valottavat Rydmanin vuosia kestänyttä seksuaalisesti häiritsevää käyttäytymistä. Juttu on aiheuttanut laajan julkisen keskustelun, josta on povattu Suomen poliittisen kentän #metoo-liikettä (Yle 20.6).

Keskustelu jakautui hyvin nopeasti kahteen leiriin: niihin, jotka epäilevät naisten kertomuksia ja näkevät Rydmanin loukattuna uhrina, sekä niihin, jotka uskovat naisten kertomuksiin ja pitävät heitä ensisijaisina kärsijöinä. Jakautuminen tuntuu keskittyneen juuri siihen, kuka on tapauksen ensisijainen uhri ja kuka tai ketkä ovat toimineet moitittavasti.

Tämän tapauksen tulisi viimeistään aloittaa keskustelu seksuaalisesta häirinnästä yhteisessä päätöksenteossa sekä laajemmin meidän kulttuuristamme, jossa suuri osa alaikäisistä tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen Kouluterveyskyselyn (2021) mukaan noin puolet kyselyyn vastanneista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää. Kyse ei siis ole yksittäistapauksesta vaan laajemmasta rakenteellisesta ongelmasta, johon niin ahdistelijat kuin uhritkin kasvavat nuoresta pitäen.

Politiikkaan osallistuminen ei ole yhtä turvallista nuorille naisille kuin nuorille miehille.

Politiikan kentällä ahdistelukulttuuri on meitä kaikkia koskettava asia, vaikka vain murto-osa meistä osallistuu aktiivisesti poliittiseen päätöksentekoon. Ongelma koskettaa meitä kaikkia, koska sen olemassaolo väistämättä viestii politiikasta kiinnostuneille nuorille, että on olemassa riski joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi, jos pyrkii osaksi yhteistä päätöksentekoa.

Politiikkaan osallistuminen ei siis ole yhtä turvallista nuorille naisille kuin nuorille miehille. Tämä heikentää naisten mahdollisuuksia osallistua poliittiseen päätöksentekoon.

On mahdollista, että nuoria naisia on jättäytynyt pois politiikasta vähin äänin seksuaalisen häirinnän vuoksi. Pidämmehän huolen siitä, että vastaavia tapauksia ei enää tulisi.

Tanja Kohvakka

väitöskirjatutkija, Åbo Akademi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide