Liian kallis ruoka on ollut monelle arkea jo pitkään

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ei ole vain tahdon asia, vaikka usein se halutaan nähdä sellaisena.

27.6. 2:00 | Päivitetty 27.6. 6:28

Juhannus tuli tänä vuonna kalliiksi. Mökkieväät kahvista keskiolueen ovat kallistuneet viime kuukausina tuntuvasti, eikä kuluttajahintojen nousulle näy loppua.

Luonnonvarakeskus (Luke) on arvioinut, että ruuan hinta nousee Suomessa tänä vuonna jopa kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna. Se tuntuu monen keskiluokkaisenkin kukkarossa niin voimakkaasti, että menoja on pakko karsia.

Kauppareissun jälkeisestä pöyristelystä on tullut jo toistuva tapa. Mustan huumorin hengessä arvuutellaan, paljonko tällä kertaa joudutaan pulittamaan.

Ruokakorin hintaa päivitellessä unohtuu helposti, että kauppalaskun äärellä hikoilu on ollut monelle suomalaiselle arkea jo vuosia.

Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti julkaisi toukokuussa teemanumeron, jossa pureudutaan ruokaan liittyvään epätasa-arvoon Suomessa. Erot hyvinvoinnissa kasvavat, lehden pääkirjoituksessa todetaan.

Tutkijat ovat selvittäneet muun muassa palvelualan työntekijöiden ruuan kulutusta. Yli kolmasosa kyselytutkimuksen vastaajista kertoi kärsineensä vakavasta ruokaturvattomuudesta. Kysely on tehty keväällä 2019.

Aterioiden määrän lisäksi kyse on ruuan laadusta.

Arkikielellä tämä tarkoittaa, että pöydässä ei ole riittävästi ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, koska rahat eivät riitä. Tällöin ihminen saattaa esimerkiksi pienentää aterioitaan, mennä nälkäisenä nukkumaan tai olla koko päivän syömättä.

Aterioiden määrän lisäksi kyse on ruuan laadusta.

Sosioekonomisia eroja ruokavaliossa havaitaan jo päiväkoti-ikäisillä. Perheen pienet tulot ovat yhteydessä vähäiseen kasvisten, marjojen ja kalaruokien syöntiin. Makkararuokia ja sokeroituja virvoitusjuomia sen sijaan kuluu enemmän.

Hintojen nousu ennakoi, että eriarvoisuus kasvaa entisestään. Vihannekset ovat vaarassa kadota yhä useamman lapsen lautaselta.

Yksipuolinen tai liian niukka ruokavalio voi näkyä muun muassa korkeana kolesterolina, liian vähäisenä kuidun saantina tai hermostolle tärkeän B12-vitamiinin puutoksena. Ajan mittaan terveysvaikutukset kertautuvat.

Ravitsemuksesta puhuttaessa toistuu usein ajatus siitä, että ruokavalion saa kyllä kuntoon, kun vähän ryhdistäytyy. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Hintojen nousun on arvioitu helpottavan ensi vuonna. Kaikkien ruokahuolia se ei valitettavasti ratkaise.

Lautasella näkyvään eriarvoisuuteen tulee puuttua.

Kirjoittaja on lifestyletoimituksen tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide