Helsingin kaupungin on viilennettävä asuntonsa

Kun asumislämpötila ylittää 32 astetta, asunnon omistajan on ryhdyttävä toimeen.

Helteellä etenkin kerrostaloissa asuminen on tukalaa.

27.6. 14:30

Helsingin kaupunki omistaa Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) kautta noin 50 000 asuntoa, joissa asuu noin 90 000 helsinkiläistä. Ilmastonmuutos lisää kuumien hellejaksojen todennäköisyyttä, ja Helsingin tulisikin ryhtyä toimeen omistamiensa vuokra-asuntojen viilentämiseksi.

Asumislämpötilalle on sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa tavallisten vuokra-asuntojen osalta asetettu rajaksi 32 astetta. Kun tuo lämpötila ylittyy, on asunnon omistajan ryhdyttävä toimeen.

Toistaiseksi tällaisia tilanteita on ollut suhteellisen vähän ja passiiviset viilennyskeinot, kuten yötuuletus ja ikkunoiden kautta sisään tulevan auringon lämpösäteilyn vähentäminen erilaisilla kaihtimilla, ovat yleensä riittäneet. Kun hellejaksot pitenevät, vaikeuttaa talon rakenteiden lämpeneminen asuntojen lämpötilan laskemista pelkästään edellä mainituilla keinoilla.

Jotta Hekan asunnoissa asuvien henkilöiden oikeus asumisterveyteen toteutuisi jatkossa myös helteillä, tulisi kaupungin ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin mekaanisen viilentämisen mahdollistamiseksi asunnoissaan. Mahdollisia toimenpiteitä voisivat olla paitsi erilaisten lämpöpumppujen ja ilmastointilaitteiden asentaminen myös kaukokylmäratkaisujen kehittäminen ja erilaisten teknisten ratkaisujen huomioon ottaminen etenkin uustuotannossa.

Toivoisin kaupungin näyttävän asiassa esimerkkiä muille toimijoille, jotta myös me vuokralaiset voimme nauttia kesästä.

Tiina Sandberg

talotoimikunnan puheenjohtaja, Helsingin kaupungin asunnot oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide