Sopimuspalokunnat ovat tärkeä osa kokonaisturvallisuutta ja vapaaehtoiskenttää

Palokunnat tuottavat alueillaan hälytystehtävien lisäksi muun muassa turvallisuusviestintää ja antavat varautumiseen liittyvää koulutusta.

6.7. 2:00

Vertti Kiukas ja Anne Knaapi nostivat esiin erittäin ajankohtaisen ja keskeisen asian (HS 21.6.) liittyen järjestöjen rooliin kriiseihin varautumisessa ja toimimisessa mahdollisissa häiriötilanteissa. Sote-järjestöjen rinnalla pelastustoimen eri järjestöt ovat merkittäviä toimijoita kokonaisturvallisuuden kannalta sekä ennaltaehkäisevän työn tekijöinä. Uskomme, että tämä rooli vahvistuu tulevaisuudessa entisestään.

Suomessa on yli 700 sopimuspalokuntaa, joissa toimii yhteensä noin 39 000 vapaaehtoista. Näistä noin 15 000 on koulutettuja palokuntalaisia, jotka auttavat kansalaisia muun muassa tulipaloissa, liikenneonnettomuuksissa, myrskyvahingoissa sekä ihmisten ja eläinten pelastamisessa.

Hälytystehtävien lisäksi palokunnissa on muun muassa nuorten toimintaa, jonka ansiosta osaltaan yhteiskunnassamme on tulevaisuudessa entistäkin turvallisuustietoisempia aikuisia. Näiden lisäksi palokunnat toteuttavat alueillaan turvallisuusviestintää ja varautumiseen liittyvää koulutusta kansalaisille. Alueelliset pelastusliitot, kuten Uudenmaan pelastusliitto, toimivat puolestaan jäsenpalokuntiensa tukena ja kouluttajina.

Ukrainan sota on selkeästi nostanut kiinnostusta varautumiseen ja väestönsuojeluun liittyviin teemoihin. Tämä on näkynyt jyrkkänä koulutusten kysynnän kasvuna Uudenmaan pelastusliitossa. Olemme kevään aikana toteuttaneet lukuisia webinaareja sekä lähikoulutuksia niin yksittäisille kansalaisille, kiinteistö- ja taloyhtiöille, julkisen puolen eri organisaatioille kuin yrityskentällekin. Lisäksi olemme tuottaneet ajantasaista materiaalia kaikkien käyttöön, muun muassa kolmiosaisen videosarjan väestönsuojan huoltoon ja käyttöönottoon liittyen.

Järjestöjen vahva rooli kokonaisturvallisuudessa on välttämätöntä sekä taloudellisten resurssien että järjestöjen tuottaman lisäarvon, kuten osaavien ammattilaisten ja vapaaehtoisten, osalta. Lisäksi tässä on jälleen loistava mahdollisuus vahvistaa ja lisätä eri järjestötoimijoiden keskinäistä yhteistyötä koko yhteiskunnan kannalta merkittävässä asiassa.

Sanna Airaksinen

toiminnanjohtaja

Miia Savilampi

turvallisuusasiantuntija

Uudenmaan pelastusliitto

Lue lisää: Järjestöjen roolia pitää vahvistaa yhteiskunnan kriisien hoidossa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide