Jäätelöauton rallatus häiritsee asukkaita

Lukuisten soittokertojen aiheuttama melu tunkeutuu koteihin varsinkin helteellä, kun ikkunat ovat auki.

1.7. 2:00

Jäätelöauton meluisa toiminta on aikansa elänyt ilmiö, jonka voisi päivittää kännykkäaikaan. Meille munkkivuorelaisille järjestetään joka tiistai pakollinen konsertti, joka koostuu jo liiankin tutun melodian reilusta 30 soittokerrasta kello 16:n ja 21:n välillä auton kierrellessä rauhallista kaupunginosaa.

Näiden lukuisten soittokertojen aiheuttama melu tunkeutuu koteihin varsinkin helteellä, kun ikkunat ovat auki. Jäätelöauton melu rikkoo kotirauhan, vieläpä kymmeniä kertoja illassa. Kovaääninen rallatus vaikeuttaa illalla myös pienten lasten nukkumaanmenoa. Osa lapsista laitetaan nukkumaan jo kahdeksan tai jopa seitsemän aikaan.

Mielestäni kyseisen melusaasteen salliminen on yksinkertaisesti väärin ja pitäisi kieltää lailla. Jos jäätelöauto aloittaisi toimintansa tänä päivänä, en usko, että se saisi lupaa nykyisen kaltaiseen toimintaan. Tuon melodian tulisi soida vain niiden kännyköissä, jotka ovat kiinnostuneita jäätelöauton palveluista. Näin ne, jotka eivät ole palveluista kiinnostuneita, saisivat elää ilman jokaviikkoista melusaastetta.

Nykyteknologia mahdollistaisi sen, että kaikki jäätelöauton tuotteista kiinnostuneet voisivat saada auton lähestyessä kännykkäänsä asiasta ilmoituksen – vaikkapa sen saman melodian muodossa. Ehdotankin, että jäätelöautolta kielletään melusaasteen aiheuttaminen ja päivitetään palvelun toiminta nykyaikaan.

Ossi Ollinaho

tekniikan tohtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide