On vastuutonta käyttää kesällä nastarenkaita

Ehdotan, että poliisin tiedottaman päivämäärän jälkeen yleisellä alueella pysäköidyn auton haltijalle määrätään rikemaksu, jos auton alla on nastarenkaat.

Nastarenkaat kuluttavat asfalttitien pintaa.

3.7. 14:00

On kaunis juhannuksen jälkeinen kesäpäivä. Aurinko paistaa täydeltä terältä ja lämpöä riittää. Kävelen Intiankadulta kohti Kumpulan maauimalaa. Kuulen minua lähestyvän rapisevan äänen, jota en soisi kuulevani enää kesällä. Parkkipaikalle saapuessani varmistuu, että olen tulkinnut kuulemani äänen oikein. Näyttää paikalla olevan toinenkin samanlaista ääntä aiheuttava auto.

Poliisi ilmoitti huhtikuun lopulla, että nastarenkaat tulisi vaihtaa pois, ellei niiden käytölle ole hyväksyttävää perustetta. Poliisi ilmoitti samalla, että se voi jopa sakottaa nastarenkailla autoilevia. Poliisin ilmoituksesta huolimatta olen valitettavasti tehnyt edellä todetun kaltaisia havaintoja toistuvasti tähän päivään saakka.

Lienee riidatonta, että nastarenkaat kuluttavat erityisesti asfalttitien pintaa enemmän kuin nastattomat. Tienpinnasta irtoava asfalttipöly saastuttaa ilmaa, ja nastat lisäävät polttoaineen kulutusta. Koska osalle autoilijoista näillä asioilla ei ole merkitystä ja koska poliisin kyky tai mahdollisuus valvoa renkaiden asianmukaista käyttöä on olematon, asia tulisi yrittää ratkaista jollakin muulla tavalla.

Ehdotan, että lakeja muutetaan niin, poliisin tiedottaman päivämäärän jälkeen kadulla, tiellä tai muulla yleisellä alueella pysäköidyn auton haltijalle määrätään esimerkiksi sadan euron rikemaksu, jos auton alla on nastarenkaat. Näin riippumatta siitä, onko auto muutoin oikein pysäköity. Maksuja voidaan määrätä useampia. Maksun määrää pysäköinninvalvoja tai poliisi, jos kiireiltään ehtii. Maksusta voi valittaa samalla tavalla kuin pysäköinnin virhemaksusta. Näyttötaakka maksun virheellisyydestä on valittajalla.

Ehdottamallani menettelyllä on monia hyviä puolia. Maksun määrääminen on helppoa ja tehokasta eikä tarvita erillisiä liikenneratsioita muun liikenteen seassa.

Maksun määrääminen ei edellytä poliisin koulutusta. Maksu kohdistuu henkilöön, jolle rahalla ei ole muutoinkaan merkitystä, ja mikä parasta, joka tapauksessa autoilijaan, jota poliitikot laidasta laitaan tykkäävät rokottaa.

Timo Jyrinjärvi

varatuomari, eläkeläinen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide