Työterveyshuolto ei ole syy vaan seuraus

Suomalaisen terveydenhuollon epätasa-arvoisuus on seurausta poliittisista valinnoista.

5.7. 2:00

Viime aikoina käydyssä suomalaisen terveydenhuollon epätasa-arvoisuutta käsittelevässä keskustelussa työterveyshuolto on asetettu ongelmien syyksi. Tosiasiassa työterveyshuolto ei ole ongelmien syy, vaan seuraus.

Suomen terveydenhuollon epätasa-arvoisuus juontuu 1970- ja 1990-lukujen poliittisista päätöksistä. Vuoden 1972 Kansanterveyslaissa terveydenhuolto asetettiin kuntien hoidettavaksi. Lääkintöhallitus ohjeisti ja valvoi järjestelmän rakentamista ja kuntien valtionosuuksista osa korvamerkittiin palvelujen toteuttamiseen.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa Lääkintöhallitus lakkautettiin ja kuntien valtionosuuksien korvamerkinnästä luovuttiin. Samaan aikaan Suomeen iski lama. Useissa talousvaikeuksissa painivissa kunnissa terveyskeskusten toimintaa supistettiin ja Suomessa esiintyi tuolloin jopa lääkärityöttömyyttä.

Laman loputtua kunnat panostivat erikoissairaanhoidon kehittämiseen terveyskeskusten sijaan. Terveyskeskusten jono-ongelmien vuoksi yhä useampi yritys alkoi tarjota työntekijöilleen työterveyshuollon ohessa sairaanhoitopalveluja. Tämä avasi markkinat yksityisille terveyspalveluja tarjoaville yrityksille, koska kuntien vastuulla olevat terveyskeskukset eivät kyenneet vastaamaan kysyntään.

Suomalaisen terveydenhuollon epätasa-arvoisuus on seurausta poliittisista valinnoista. Tähän työterveyshuolto on syytön.

Raimo Puustinen

yleislääketieteen erikoislääkäri

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide