Miten toimia, kun lapsi kieltäytyy lomamatkasta?

Lomasta ilman lapsia saa kaiken irti, kun valmistautuu hyvin ja pitää mielen rentona.

1.7. 2:00 | Päivitetty 1.7. 7:29

Jokainen vanhempi kohtaa tilanteen, jossa lapsi ei enää halua lähteä mukaan lomamatkalle. Asia voi herättää huolia: minne mennä, mistä puhua matkalla, kestääkö hiljaisuutta, ketä komentaa... Ilman jälkikasvua matkustaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, kun pitää muutaman ohjeen mielessään.

Valmistaudu hyvin. Juttele puolison kanssa matkasta etukäteen. Jos matkustaminen ilman lapsia tuntuu oudolta, käy matka läpi hänen kanssaan. Miettikää yhdessä kaikkia kivoja juttuja, joita matkalla saattaa tapahtua.

puuhailtavaa mukaan. Varaa puolisolle tekemistä matkan ajaksi, esimerkiksi kännykät ja äänikirjat ovat käytännöllisiä. Sovi kuitenkin etukäteen pelisäännöt ruutuajalle. Älä unohda puuhalehtiä, lukemista ja dosettia. Pakkaa myös välipalaa mukaan.

Kuuntele ja keskustele. Autossa puoliso kannattaa sijoittaa kasvot menosuuntaan etupenkille. Pitkillä matkoilla puoliso voi kaivata juttuseuraa. Mikäli hänellä on sinulle asiaa, kuuntele ja keskustele. Jos puheenaiheista on pulaa, aina voi keskustella lapsista.

Tarvittaessa lahjo ja uhkaile.

Anna rajat. Julkisilla paikoilla normaalia olemista ei tarvitse pyydellä anteeksi, mutta puolison vastuulle kuuluu hillitä kumppaniaan, jos meno käy liian vauhdikkaaksi. Pidä liikennevälineissä huoli, ettei puolisosi potki edessä olevan istuimen selkänojaa.

Tekemistä kaikille. Lomalla on tärkeää järjestää tekemistä kaikille. Jos shoppailu, pienpanimovierailu tai museokierros kuulostaa stressaavalta, mieti asiaa toisen näkökulmasta. Museokortti ei tarkoita pakkoa käydä joka ikisessä kohteessa. Älä stressaa, jos jotain jää näkemättä, vaan nauti lomasta.

Pysy rauhallisena. Kannattaa varautua siihen, ettei kaikki mene suunnitellusti. Jos puolisosi muuttuu pahimmalla mahdollisella hetkellä kiljukaulaksi tai mörökölliksi, hengitä syvään ja pysy rauhallisena. Tarvittaessa lahjo ja uhkaile. Säännölliset rutiinit, kuten ruoka-ajat ja päiväunet, auttavat pitämään pahan tuulen poissa.

Ota rennosti ja nauti. Matkoilla pärjää mainiosti ilman lapsia, kunhan asenne on rento. Ei kannata siis hermostua tai provosoitua, vaikka jotkin asiat aiheuttaisivatkin närää. Ilman lapsia matkustaminen on mahtava kokemus, jossa maailman näkee aivan toisesta näkökulmasta.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide