Omien rajojen opettelu alkaa jo hiekkalaatikolla

Seksuaalista häirintää on ehkäistävä ennalta. Kun omat rajat opitaan hiekkalaatikolla, ne voi ymmärtää myös verkossa.

2.7. 2:00

Seksuaalinen häirintä on ollut jo vuosia otsikoissa. Vaikka sitä käsitellään kriisissä yhdellä alalla tai oppilaitoksessa, se pulpahtaa pian jo uudessa paikassa esille. Eikö näistä tapauksista opita mitään yhteisesti? Seksuaaliseen häirintään tulee tarttua ihan jokaisessa paikassa. Häirintä on askel kohti satuttamista ja väkivaltaa.

Kodeissa ja varhaiskasvatuksessa pystytään ennaltaehkäisemään tulevaisuuden ongelmia. Opettelemalla itsemääräämisoikeutta, turvataitoja, omia ja toisten oikeuksia ja luvan kysymistä kosketukseen, voidaan tehdä todella paljon. Kun omat rajat opitaan hiekkalaatikolla, ne voi ymmärtää myös verkossa.

Toki näitä taitoja ei ole ikinä liian myöhäistä oppia. Kouluissa ja työpaikoilla tarvitaan yhteiset, kaikkien tiedossa olevat säännöt. Yhtä tärkeää on, että kaikki tietävät, että sääntöjä myös todella noudatetaan eikä asioita lakaista maton alle.

Häirintä on askel kohti satuttamista ja väkivaltaa.

Jo pienet lapset oppivat kehotaitoja ja normeja: miten olla hyvä kaveri, miten arvostaa omaa ja toisten kehoa, miten arvostaa monia tapoja olla ihminen tai perhe. Olemme Väestöliitossa kouluttaneet aiheesta tuhansia ammattilaisia. Joko sinun lapsesi harjoittelee oikeuksiaan ja suostumusta kosketukseen?

Myös meidän aikuisten on opittava tunnistamaan ja tunnustamaan lapsuuden seksuaalisuus ja se, että häirintä alkaa jo leikki-iässä, vaikkakin leikin varjolla.

Lasten seksuaalisuus on eri asia kuin nuorten tai aikuisten. Kaikki alkaa kehoitsetunnon tuesta. Häpeän leima pois kehopuheesta, kehoylpeys ja kehoilo kunniaan. Lapsen tulee kokea itsensä joka kohdasta niin arvokkaaksi, että hän haluaa suojata itseään.

Kun aikuinen avaa keskustelun, myös lapsi uskaltaa puhua ja hakea apua. Häpeä, tabut ja vaikeneminen estävät tehokkaasti seksuaalisen häirinnän häviämistä ja antavat häiritsijälle luvan jatkaa toimintaansa. Kun lapsilla ja aikuisilla on puhumisen malli, sanat ja lupa puhua, on kertomisen ja puuttumisen esteitä vähemmän.

Yksi tärkeimmistä askelista on siis avoin puhumisen kulttuuri, niin meille aikuisille kuin lapsillekin.

Henriikka Kangaskoski

hankekoordinaattori, Lasten kehotunnekasvatus -hankkeet, Väestöliitto

Raisa Cacciatore

lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, Väestöliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide