Tulevien elinvoimakuntien kannattaa panostaa yrityspalveluihin

Lupapalveluiden sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa.

17.7. 2:00

Kuntien päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä, edistää investointeja ja houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Pahimmillaan päätöksenteossa voidaan myös luoda esteitä tai hidasteita yrityksille.

Suomen Yrittäjien kuntabarometriin vastasi keväällä lähes 10 000 yrittäjää eri puolilta Suomea. Suomen Yrittäjät mittaa barometrillä kuntien elinkeinopolitiikan onnistumista joka toinen vuosi.

Uudellamaalla yrittäjät arvioivat kuntien elinkeinopolitiikan kokonaisuudessaan valtakunnallisesti heikoimpien maakuntien joukkoon. Vastaajat pitivät kunnan elinkeinopolitiikassa kaikkein tärkeimpänä kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, toiseksi yrityspalveluita ja kolmanneksi elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa.

Yrityspalvelut ovat yrittäjälle peruspalveluita. Yrittäjät arvostavat yrityspalveluista Uudellamaalla eniten sujuvia lupapalveluja, aloittavan yrittäjän palveluja ja verkostoitumismahdollisuuksia.

Barometrin mukaan kokeneet yrittäjät ymmärtävät aloittavan yrittäjän palveluiden tärkeyden. Siksi kuntien tulee panostaa aloittavan yrittäjän palveluihin. Lisäksi lupien sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa. Rahoitus- ja investointineuvonta on yritysneuvonnan kovinta ydintä yrityksille ja peruspalvelua yrittäjälle.

Lupapalveluita sen sijaan ei monesti mielletä yrityspalveluiksi, mutta ne ovat sitä mitä suurimmissa määrin. Lupapalveluiden sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa. Suomessa on tällä hetkellä investointeja odottamassa, koska lupien saaminen kestää.

Kuntien tarjoamat yrityspalvelut ovat tärkeitä yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville. Kun raskaat sosiaali- ja terveyspalvelut poistuvat kuntien harteilta, uusilla elinvoimakunnilla on entistä parempi mahdollisuus panostaa kunnan yrittäjyyden vahvistamiseen.

Petri Ovaska

aluejohtaja, Uudenmaan Yrittäjät

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide