Vanhankaupunginkosken padon purkusuunnittelua ei ole syytä viivytellä

Rantapenkereisiin ja toteutuskustannuksiin liittyvät huolenaiheet voidaan eliminoida huolellisella suunnittelulla.

Vanhankaupunginkosken padon purkamiseen liittyy huolia.

2.7. 13:15

Harri Heikkilä ja Lauri Kontro kirjoittivat (HS Mielipide 2.7.) lukuisista riskeistä, jotka heidän käsityksensä mukaan liittyvät Vanhankaupunginkosken padon purkamiseen.

Rantapenkereisiin ja toteutuskustannuksiin liittyvät huolenaiheet voidaan kuitenkin eliminoida huolellisella suunnittelulla ja riittävillä lähtötiedoilla. Suomessa on todella laadukasta alan insinööriosaamista ja tuoreita kokemuksia onnistumisista lähes vastaavista hankkeista lähiseudultakin.

Helsinkiläisten yleisessä tiedossa ei ehkä ole ollut, että Vantaan kaupunki purki Keravanjoen Tikkurilankosken padon Vantaanjoen vesistön yläjuoksulta jo kolme vuotta sitten ilman mitään haitallisia vaikutuksia. Lisäksi ihan näinä päivinä Helsingin ja Vantaan kaupungit ovat yhteisesti jättämässä Aluehallintovirastolle vesilupahakemuksen Keravanjoella sijaitsevan Kirkonkylänkosken padon purkamisesta.

Hyväksyin itse toukokuussa nähtävillä olleen yleissuunnitelman Vantaan kaupungin osalta ilman mitään dramatiikkaa. WWF on jo päättänyt tukea hanketta merkittävällä summalla ja ely-keskuskin tukee tuntuvalla osuudella sen suunnittelua ja vesilupahakemuksen laatimista.

Käytännössä Vantaanjoen vesistön patojen purkutyöt ja vesiuomien kunnostustyöt etenevät siten yläjuoksulta alajuoksulle päin, mitä joku saattaa pitää täysin nurinkurisena ainakin kalojen nousuedellytysten kannalta. Kalastohyötyjen ja virtavesikokonaisuuden kannalta olisikin hyvin loogista, että Helsingin kaupunki ripeällä otteella edistäisi Vanhankaupunginkosken padon purkusuunnittelua.

Heikkilän ja Kontron kaunis ajatus siitä, että ensiksi pitäisi purkaa kalastolle vielä haitallisempia patoja muualla Suomessa ei valitettavasti ole toteuttamiskelpoinen, koska Helsingin kaupungilla on toimi- ja budjettivalta ainoastaan omalla alueellaan.

Henry Westlin

kaupungininsinööri

kaupunkiympäristön toimiala, Vantaan kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide