Pride-kulkue on suuri juhla

5.7. 2:00

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että joskus järisyttävät muutokset toteutuvat rauhanomaisesti.

”Koronatauon jälkeen Helsingissä marssittiin jälleen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Pride-viikon päätapahtuma kokosi liki 80 000 ihmistä kaduille.”

”Määrä on Suomessa valtava. Salaisuus on siinä, että kyseessä ei ole vain mielenilmaus vaan myös suuri juhla. Pridestä kannattaisi ottaa oppia muitakin asioita ajavien. Iloisella ilmeellä pääsee usein pidemmälle kuin ryppyotsaisuudella.”

”Vielä muutama vuosikymmen sitten vähemmistöjen oikeuksien ajajat joutuivat kokoontumaan liki salaa. Mielenilmaukset olivat pieniä ja nopeita.”

”Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistys on maailmanhistoriallisesti suuri murros. Siinä onnistuttiin sopuisin keinoin.”

”Suomessa asenneilmaston muutos puolessa vuosisadassa on liki uskomaton.”

”Edistys ei tarkoita, että tehtävää ei riittäisi. Prideparaatiin osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd) lupasi translain uudistamisen etenevän eduskuntaan syksyllä. Hallitusta on arvosteltu hitaudesta asiassa.”

”Synkkiä varjoja on yhä. Priden kaltaiset tapahtumat saavat somen vihanlietsojat liekkeihin. Ensin yhdet syytävät raivoaan nettiin. Sitten saattaa löytyä toisia, jotka ovat valmiita toteuttamaan heidän vainoharhaisia fantasioitaan. Vuonna 2010 Helsingin prideparaatiin tehtiin kaasuisku.”

”Uhkat eivät ole hävinneet. Viikko sitten Oslon prideviikon aikana pyssymies iski homobaariin. Nyt Helsingissä häiriköitiin lastentapahtumassa kirjasto Oodissa.”

”Yhteiskunnan on tehtävä kaikkensa, että iloiset juhlat eivät pääty kyyneliin.”

Kalevan mukaan näkemys, jonka mukaan Suomi vahvistaa Natoa, ei ole vain tyhjä hokema – Suomi saa ja antaa turvaa.

”Suomen kulku kohti Nato-jäsenyyttä ottaa uuden askeleen näillä näkymin tiistaina, kun Naton jäsenmaat allekirjoittavat Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat.”

”Jos Madridin kokous vahvistaa Suomen ja Ruotsin turvallisuutta pitkälle tulevaisuuteen, huojentavia uutisia kuulivat huippukokouksessa myös Viro, Latvia ja Liettua. Niiden turvallisuus on – toisin kuin Suomella ja Ruotsilla – lähes täysin riippuvainen Naton voimasta.”

”Nyt Nato aikoo lujittaa itäisten jäsenmaidensa puolustusta.”

”Keskeinen Baltiaa koskeva turvallisuushuoli liittyy edelleen niin sanottuun Suwalkin käytävään.”

”– – Suomen ja Ruotsin tulo Natoon on Baltian maille helpotus siinä, että näiden maiden sotilaallista puolustusta ja huoltoa voidaan hoitaa myös uudesta suunnasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide