Militarismi on maanpuolustuksen pahin vihollinen

Liiallinen Naton ihannointi saattaa olla kaksiteräinen miekka.

6.7. 2:00

Venäjän aloitettua järjettömän sotansa Ukrainassa koko maailman turvallisuusympäristö muuttui yhdessä yössä. Pienet eurooppalaiset maat tuntevat olonsa uhatuiksi ja ovat etsineet uusia keinoja turvatakseen olemassaolonsa. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet sotilasliitto Naton jäsenyyttä määrätietoisesti ja saaneet vaikuttavat turvatakuut useilta jäsenmailta. Jäsenyys tulee varmasti toteutumaan, ja se on koko suomalaisen yhteiskunnan ylivoimaisen enemmistön tahto. Se kumpuaa terveestä historian tajusta.

Liiallinen Naton ihannointi saattaa kuitenkin olla kaksiteräinen miekka, johon uskomalla kansalaisyhteiskunnan balanssi saattaakin heilahtaa pari piirua aggressiivisempaan suuntaan. Mikään sotilasliitto ei korvaa itsenäistä ja rauhantahtoista yhteiskuntapolitiikkaa. Militarismi on maanpuolustuksen pahin vihollinen. Suomalainen harkitsevuus ja konfliktinratkaisutaito ovat aina olleet kovaa valuuttaa maailmalla.

Oma Nato-vastainen kantani muuttui yhdessä yössä Nato-myönteiseksi helmikuun 24. päivä. ”Kun tosiasiat muuttuvat pysyvästi, minä muutan mielipiteeni.” Näin on joku viisas sanonut.

Vapaan kansalaisyhteiskunnan entistäkin tärkeämmäksi tehtäväksi tulee jäämään kasvatuksellisen rauhantyön ja -tutkimuksen edistäminen. Siviiliyhteiskunnan järjestöt ovat se instrumentti, jonka tulee ennen myrskyä ”nostaa kissa pöydälle”. Ilmastonmuutos ja ravinnon riittämättömyys ja niistä aiheutuvat suuret ongelmat odottavat jo ovella. Toivottavasti yhteiskunnilla on resursseja olla unohtamatta näitä tosiasioita.

Harri Kurki

siviilipalvelusmies, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide