Hoitoala pitää suomalaisen yhteiskunnan työkunnossa

Hoitoala pitää terveenä Suomen taloutta ja kansaa saamatta muuta kuin lämmintä kättä.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa oli hoitajalakko huhtikuussa.

6.7. 15:30

Käydyissä palkkaneuvotteluissa hoitoala jäi taas kerran toisten jalkoihin. Miksi? Kateellinen kunta-ala ja joku muukin olivat sitä mieltä, että heille kuuluvat myös samat korotukset kuin hoitoalalla. Tuo on todella väärin ajateltu.

Kun minkä tahansa alan henkilö, tasavallan presidentistä alkaen, sairastuu ja saa hoitoa, hän kiittää lämpimästi. Niin kuuluukin, muttei se kiitos sen parempaa anna. Kaikkien muiden toimialojen henkilöstön sairastuminen ja hoito aiheuttaa samanlaisen reaktion. Muistetaan lähtiessä kiittää ja sen jälkeen unohdetaan.

Kaiken kaikkiaan hoitoala pitää Suomen taloutta ja kansaa terveenä saamatta mitään muuta kuin lämmintä kättä. Sillä ei kuitenkaan saa ruokaa, eikä makseta muitakaan asumis- ynnä muita kuluja. Rahalla niitä hoidetaan. Raskas työ vaatii paremman korvauksen.

Kyllä on menty pahasti metsään. Hoitoala on ratkaisevassa osassa suomalaista yhteiskuntaa. Jos hoitajat toteuttavat uhkauksensa ja iskevät ovet lukkoon kaikissa hoitolaitoksissa, nousee valtava poru ja hammastenkiristys. Silloin huomataan vasta, kuinka merkittävää työtä hoitoala Suomessa tekee. Ei yhtään aiemmin.

Hoitoala on reilun palkankorotuksensa ansainnut ja sillä varmistetaan hakeutuminen entistä enemmän kotimaisiin tehtäviin ja ulkomaille lähteminen vähenee.

Annetaan arvo siitä työstä, lopetetaan kateellinen ajattelu ja hyväksytään se tosiasia, että hoitoala todellakin pitää pyörät pyörimässä kaikissa tilanteissa synnytyksistä saattohoitoon ja kaikkea siltä väliltä.

Hannu Musakka

Kaavi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide