Ammatillisen koulutuksen uudistukset ovat ristiriitaisia

Työelämän muutos koskettaa kaikkia työikäisiä, ja yhä useampi tarvitsee osaamisensa päivittämistä.

6.7. 2:00

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt hallituskauden loppumetreillä merkittävän toisen asteen uudistuksen. Käytännössä uudistus koskettaa ammatillista koulutusta, jonka rahoitusta ollaan jakamassa kahtia. Nykyisen yhden rahoitusmallin sijaan jatkossa rahoitus jaettaisiin erikseen oppivelvollisten ja jatkuvan oppimisen koulutukseen eli käytännössä nuorten ja työikäisten koulutuksiin.

Ammatillista koulutusta uudistetaan jatkuvasti. Se ei itsessään olisi ongelma, jos uudistukset tukisivat toisiaan ja väliin mahtuisi myös pidempiä työrauhajaksoja. Nyt vuonna 2018 ammatillisen koulutuksen reformissa päätetyt suuntaviivat ollaan vuonna 2023 jo hautaamassa turhina. Rahoitusta ollaan jälleen jakamassa kahtia, kun vielä reformin yhteydessä katsottiin, että ammatillista koulutusta tulisi kehittää kokonaisuutena.

Kiirehtimisen sijaan ensin tarvittaisiin yhteinen kokonaisnäkemys siitä, mitä muutoksia nykytilaan ylipäätään tarvitaan. Esimerkiksi nykyisen rahoitusmallin ohjausvaikutuksista ja kustannusseurannasta tarvitaan tarkempaa ja pitkäaikaisempaa seurantatietoa. Lisäksi on selvitettävä paremmin valmistelussa olevien muutosten vaikutuksia jatkuvan oppimisen rahoituksen tasoon. Koulutuksen kehittämisen tulee perustua arviointitietoon.

Työelämän muutos koskettaa kaikkia työikäisiä, ja yhä useampi tarvitsee osaamisensa päivittämistä. Nyt ehdotettu uudistus voi pahimmillaan johtaa siihen, että koulutuksen järjestäjien edellytykset tarjota jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia työikäisille heikkenevät.

Ammatillisen koulutuksen tulee tulevaisuudessa vastata nykyistä paremmin sekä koko työikäisen väestön että eri toimialojen osaamistarpeisiin. Toivon, että hallitus ottaa tämän huomioon eikä romuta jo hyvin toimivaa ammatillista koulutusta.

Jussi-Pekka Rode

elinkeinopoliittinen asiantuntija

Sivistystyönantajat

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide