Terrorismiin tulee varautua

6.7. 2:00

Savon Sanomien mukaan Pohjoismaatkaan eivät ole lintukotoja.

”Terrorismin uhka on läntisessä Euroopassa jäänyt pitkään aiempaa vähemmälle huomiolle, kun ensin koronapandemia ja sitten Ukrainan sota ovat hallinneet julkista keskustelua. Korona-aikana joukkotapahtumien kiellot myös pienensivät laajaa tuhoa aiheuttavien iskujen todennäköisyyttä. Terrorismiin on kuitenkin yhä jatkuvasti varauduttava samalla, kun myös perinteiset sotilaalliset uhat ovat palanneet näyttämölle.”

”Tanskan poliisin mukaan sunnuntai-iltana kolme kuolonuhria vaatinut ostoskeskusammuskelu ei vaikuttanut terroriteolta. Kysymys on kuitenkin käsitteenmäärittelystä. Epäillyn 22-vuotiaan tanskalaismiehen Youtube-videot ja soittolistat viittaavat kouluampumisista tuttuihin ihmisvihaisiin motiiveihin. Kysymyksiä herättää jälleen se, etteivät vihjeet riittäneet ennaltaehkäisyyn sekä se, että mielenterveysongelmista kärsinyt mies kuului ampumakerhoon.”

”Tanskan poliisin käyttämässä merkityksessä terrorismiin pitäisi sisältyä selkeä ideologinen motiivi, joka Kööpenhaminan tapauksesta näytti puuttuvan. Terroritekojen aatteellisuus tai aatteettomuus on kuitenkin veteen piirretty viiva.”

”Uhrien kannalta joukkosurmien perimmäisillä motiiveilla ei ole merkitystä. Supon päällikkö Antti Pelttari toteaakin tuoreessa verkkokolumnissaan (21.6.), että Suomi torjuu terrorismia ideologiasta riippumatta.”

”Pelttari kiittää vuoden alusta voimaan tulleita terrorismilainsäädännön muutoksia, mutta myös kolme vuotta voimassa ollutta tiedustelulainsäädäntöä, joka on parantanut Suojelupoliisin mahdollisuuksia tiedonsaantiin. Monimutkainen ja vaikeaselkoinen lainsäädäntö kaipaisi kuitenkin vielä yksinkertaistamista.”

Aamulehti kirjoittaa, että vaara vaanii muualla kuin suomalaisten asuntolainoissa.

”Finanssivalvonta suositteli viikko sitten yllättäen uutta asuntolainakattoa. Sen mukaan lainanhakijan kaikkiin lainanhoitokuluihin saisi kulua enintään 60 prosenttia nettotuloista ensi vuoden alusta lähtien.”

”Pankkien mielestä nykyinen asuntolainojen stressitestaus riittäisi hyvin. Nykyäänkin testaus tehdään Fivan suosituksesta 6 prosentin korolla ja korkeintaan 25 vuoden laina-ajalla.”

”Velkakatto oli jo viime vuonna myös hallituksen valmisteltavana, mutta se hylättiin. Tulossa on kuitenkin yli 30-vuotisten asuntolainojen kielto ja taloyhtiölainojen tiukennus. Suositus tuntuu sikäli oudolta, ettei asuntolainoista ole koitunut juurikaan ongelmia: suomalaiset maksavat tunnollisesti. Maksuvaikeuksien takana ovat muut velat ja yli varojen eläminen, mistä kertoo kulutusluottojenkin suosio.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide