Kunpa Ruotsi olisi ollut oikeassa

Ruotsi riisui armeijansa aseista, koska uskoi ikuiseen rauhaan. Osa ruotsalaisista ehti kasvaa maassa, joka ei valmistautunut puolustamaan maataan asein. Miten se vaikutti heidän ajatteluunsa?

4.8. 2:00 | Päivitetty 4.8. 7:45

Harmi, että maailma ei ollutkaan sellainen kuin ruotsalaiset luulivat.

Kun Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliitto kaatui, ruotsalaiset ajattelivat, että eiköhän Eurooppa ole jo saanut tarpeekseen sotimisesta.

Uusi aika olisi rauhallinen, ruotsalaiset uskoivat: Mihin me sotilaita ja varusmiehiä enää tarvitsisimme? Ei kai kukaan enää maailmansotien katastrofien jälkeen haluaisi sotia ja käyttää ainoaa elämäänsä hyökkäilemällä toisiin maihin tappamaan ja kiduttamaan lajitovereitaan.

Ei kai kukaan ryhtyisi niin järjettömään hommaan kuin sota.

Vuosina 1991–2002 Ruotsi lakkautti yli 90 prosenttia armeijansa yksiköistä.

Edessä olisi ikuinen rauha, joten nyt olisi aika keskittyä johonkin ihan muuhun kuin sotavalmisteluihin. Yleinen asevelvollisuuskin lakkautettiin vuonna 2010. Ruotsin uudet sukupolvet saivat kasvaa maassa, jossa ei ollut pakko ajatella sotaa tai sitä, että pian peruskoulun jälkeen pitäisi itse kouluttautua sotilaaksi.

Mikä vapaus!

On vaikea arvioida ja tutkia, millainen vaikutus Ruotsin päätöksellä oli kansakunnan psyykeen. Miten paljon uusia ajatuksia ja energiaa vapautui, kun päättäjät ohjasivat kansakunnan ajatukset pois maanpuolustuksesta? Mitä syntyi, kun ajatus maanpuolustuksesta kuoli?

Päätös oli rohkea, mutta ehkä ruotsalaiset tosiaan uskoivat rauhaan tai sitten luottivat, että joku tulisi hädän hetkellä auttamaan. Yhdysvallat, joka oli lupaillut Ruotsille salassa suojaa jo aiemmin? Tai Suomi, joka ei kenties koskaan ollut korsusta poistunutkaan.

Toki Ruotsi joutui lopulta aika nopeasti myöntämään, että päätös oli virhe. Ehkä armeijasta luopumisesta seurasi hetkeksi jotain hyvää, mutta samalla se asetti koko maan tulevaisuuden vaaraan.

Ruotsissa ymmärrettiin, että maassa, jossa ei ole omaa armeijaa, voi kohta olla jonkun toisen armeija.

Päätös asetti maan tulevaisuuden vaaraan.

Nyt Ruotsi panostaa jättisummia armeijaansa, on liittymässä Natoon ja puolustusvoimat ja puolustusministeri haaveilevat puolustuksen tuomisesta koulujen opetusohjelmaan.

Ruotsilla on edessään kallis ja uuvuttava matka, mutta onneksi maanpuolustustahto on maassa korkea.

Ruotsi joutuu maksamaan nyt siitä, että ajatteli maailman olevan sellainen kuin sen pitäisi olla. Vaikka Ruotsi oli väärässä, idea oli kaunis. Ja ne, jotka tuohon ideaan uskoivat, saivat elää kauniissa maailmassa – kuin unessa, edes hetken.

Kirjoittaja on HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide