Oikeudenhoito tarvitsee lisää rahoitusta

Vaatimus perusrahoituksen kasvattamisesta perustuu tuomioistuimien ruuhkautumiseen ja oikeusprosessien kohtuuttomiin venymisiin.

15.7. 2:00

Oikeudenhoidon vuotuista perusrahoitusta pitäisi kasvattaa 50 miljoonalla eurolla. Summalla tulisi palkata lisää henkilökuntaa muun muassa tuomioistuimiin. Noin 200 tuomarinviran ohella tarvitaan lisää tuomioistuinharjoittelua suorittavia henkilöitä ja kansliahenkilökuntaa. Myös oikeusapua on saatava nykyistä helpommin ja edullisemmin.

Vaatimus perusrahoituksen kasvattamisesta perustuu tuomioistuimien ruuhkautumiseen ja oikeusprosessien kohtuuttomiin venymisiin. Tarvitsemme lisäksi keskustelua niin kutsutusta oikeusturvatakuusta eli siitä, miten oikeudelliset ongelmat voidaan ratkoa ennakoitavissa olevassa ajassa ja ennakoitavin kustannuksin.

Suomalaisen oikeusvaltion korjaaminen ei ole miljardihanke, vaan se voidaan hoitaa kuntoon kohtuullisella summalla. Koko oikeudenhoidon osuus valtion budjetista on nyt prosentin luokkaan.

Onneksi oikeudenhoidon kuntoon saattamiselle vaikuttaisi löytyvän ymmärrystä. Eduskuntapuolueet näyttävät heränneen kysymykseen uudella tavalla. Ilmapiirin muutosta on edesauttanut näkyvä julkinen keskustelu oikeuslaitoksen tilasta. Vaikutusta on varmasti myös huolestuttavalla kansainvälisellä tilanteella. Oikeusvaltiota ei pidetä enää itsestäänselvyytenä vaan aidosti turvallisuus- ja huoltovarmuustekijänä.

Marika Valjakka

hallituksen puheenjohtaja, Suomen Lakimiesliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide