Maatalousyrittäjien jaksamista on tuettava

Välitä viljelijästä -projekti on tarjonnut yrittäjille apua ja tukea, ja hyvää työtä olisikin syytä jatkaa.

15.7. 2:00

Maatalous ja tätä kautta kotimainen ruoantuotanto ovat kriisissä. Kriisin mittaluokka arvioidaan poikkeuksellisen suureksi verrattuna aiempiin vuosiin. Maatalousyrittäjien arviot omasta taloustilanteesta ovat heikentyneet, ja tilanteen uskotaan huononevan tulevaisuudessa entisestään.

Yrityksen taloudellinen tilanne ja yrittäjän oma jaksaminen ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Tutkimuksista tiedetään, että taloudelliset vaikeudet lisäävät muun muassa maatalousyrittäjien työkyvyttömyysriskiä. Maatalouden eläkelaitoksen Melan tuoreen työhyvinvointibarometrin mukaan maatalousyrittäjien työhyvinvointi on laskenut kaikilla mittareilla mitattuna. Työtyytyväisyys on alimmillaan koko mittaushistorian aikana, ja stressi sekä psyykkinen oireilu ovat kasvussa. Oireista erityisesti masentuneisuus ja ärtyisyys ovat lisääntyneet.

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat nostaneet keskiöön kotimaisen ruoantuotannon ja huoltovarmuuden tärkeyden. Jotta meillä riittää jatkossakin pöytään kotimaista ruokaa, maatalousyrittäjien mahdollisuus tuottaa ruokaa on turvattava.

Melalla on ollut käynnissä Välitä viljelijästä -projekti vuodesta 2017 lähtien. Projektin kautta maatalousyrittäjille tarjotaan muun muassa konsultaatioapua sekä ohjausta tarpeenmukaisen avun tai tuen, kuten terapiapalveluiden, piiriin. Lisäksi projektissa on luotu valtakunnallista varhaisen välittämisen verkostoa maatalousyrittäjien tueksi. Projekti on tuottanut tulosta, sillä siitä saadun tuen myötä yrittäjien psyykkinen oireilu on vähentynyt ja työkyky noussut.

Koska projekti on määräaikainen, tulisi sen keskeiset toimet vakinaistaa pikimmiten. Selvää on, että maatalouden vaikea tilanne vaatii tuekseen järeitä konsteja yrittäjien jaksamisen tukemiseksi. Näitä vaikuttavia tukitoimia Välitä viljelijästä -projekti tarjoaa.

Päivi Huotari

toimitusjohtaja

Päivi Wallin

johtaja, lomitus- ja työkykypalvelut

Pirjo Saari

yksikön päällikkö, työkykypalvelut

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide