Eduskunnassa pitäisi saada istua enintään kaksi kautta

Jos taustajoukot eivät voisi tukea samoja henkilöitä ja puolueet joutuisivat tutkimaan kantojaan erilaisista yhteiskunnallisista näkövinkkeleistä, vahvistuisiko demokratia?

15.7. 2:00

Luin mielenkiinnolla Helsingin Sanomista kansanedustaja Ben Zyskowiczin haastattelun hänen 43:sta vuodestaan eduskunnassa (HS 10.7.). Ne ovat kieltämättä olleet ansiokkaita. Kuitenkin hän sanoo pelkäävänsä demokratian kaventumista.

Eikö nykyinen järjestelmä, joka mahdollistaa noin monta vuotta eduskunnassa, juuri kavenna demokratiaa? Mitä mahdollisuuksia ihmisellä, jolla on hyviä yhteiskunnallisia parannusideoita mutta ei rahaa tai tunnettuutta, on tällaisessa systeemissä tehdä uskottava ja näkyvä vaalikampanja?

Miltähän Suomi näyttäisi, jos eduskunnassa saisi istua enintään kaksi peräkkäistä kautta? Sitten päätyisi takaisin elämään, jossa joutuu hakemaan työtä tai opiskelupaikkaa. Tai jäämään työttömäksi. Näin joutuisi näkemään omien päätösten vaikutukset todellisuuteen.

Jos taustajoukot eivät voisi tukea samoja henkilöitä ja puolueet joutuisivat tutkimaan kantojaan erilaisista yhteiskunnallisista näkövinkkeleistä, vahvistuisiko demokratia?

Ehkä tällä tavalla monen näkemys muuttuisi, ja kansanedustajasta tulisi taas ensisijaisesti nimenomaan kansan etua ajava edustaja.

Mitenkähän kävisi, jos asiasta tehtäisiin kansalaisaloite? Sahaisivatko kansanedustajat äänestyksessä asiasta omaa oksaansa demokratian vahvistamiseksi? Ehkä se vielä nähdään.

Birgitta Köhler

erikoissairaanhoitaja, eläkkeellä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide