Tutkimus ja tosielämä toimivat vuorovaikutuksessa

Vastakkainasettelu yliopistojen ja yritysmaailman välillä on ongelmallinen.

16.7. 2:00

Jukka Korpelan ja Arto Nevalan mukaan kilpailu-usko ja nykyinen yliopistolaki ovat luoneet markkinayliopistot, jotka ovat perinteisten yliopistojen tuho (HS Mielipide 9.7.).

Kirjoituksen kritiikki on tervetullutta, mutta sen ytimessä oleva vastakkainasettelu yliopistojen ja yritysmaailman välillä on ongelmallinen.

Akateeminen tutkimus ja tosielämä ovat aina olleet vuorovaikutuksessa keskenään: tieteelliset innovaatiot kumpuavat käytännön haasteista. Esimerkiksi matematiikan teoriat ovat syntyneet tarpeesta systematisoida haasteita, joita jokapäiväinen elämä meille tarjoaa. Kenties havainnollisin esimerkki tästä on todennäköisyyslaskenta, joka syntyi tarpeeseen systematisoida vedonlaskentaa, mutta nykyään se perustaa koko tieteellistä maailmankuvaamme termodynamiikasta ja kvanttimekaniikasta informaatioteoriaan. Samanlaisia esimerkkejä voidaan antaa läpi tieteiden.

On myös käytännön syitä, miksi kirjoituksen vastakkainasettelu on ongelmallinen.

Käyn työssäni läpi Suomen monitieteisimmän yliopiston tohtorikandidaattien tutkimuseettisiä selontekoja. Yritysyhteistyö ei tässä työssä nouse mitenkään erityisellä tavalla esille. Tyypilliset haasteet liittyvät aineiston ja tulosten julkisuuteen tai näiden omistajuuteen. Nämä haasteet ovat lopulta läsnä kaikessa tutkimusyhteistyössä – eivät vain aina yhtä selkeästi kuin yrityslähtöisessä sellaisessa.

Sanoisin, että nyky-yliopistojen ongelmat eivät liity niinkään yritystoimintaan, vaan valtiovaltaan: yliopistojen resurssit tuhlataan hakemusten ja tulosraporttien laatimiseen. Mikään järkevää liiketoimintaa harjoittava yritys ei kuormittaisi henkilöstöään kuten yliopistot tänään.

Yliopistot ovat ongelmissa, kansainvälisestikin. Näitä ongelmia ei kuitenkaan ratkaista yliopistojen ja muun inhimillisen toiminnan vastakkainasettelulla.

Tuomas K. Pernu

tieteenfilosofian ja tutkimusetiikan yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide