Digitaalinen henkilöllisyys sujuvoittaa myös paluumuuttajien palveluita

Sähköinen henkilöllisyystodistus on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna.

16.7. 2:00

Anna Hollingsworth toi kirjoituksessaan (HS Mielipide 13.7.) esiin paluumuuttajan kohtaamia vaikeuksia suomalaisten viranomaisten palveluissa asioidessaan. Ongelmia syntyy esimerkiksi siitä, että Suomessa sähköinen tunnistautuminen tukeutuu vahvasti pankkien tarjoamiin tunnistautumispalveluihin.

Digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmä hyväksyi kesäkuussa päälinjat digitaalista henkilöllisyyttä ja henkilötunnuksen uudistusta koskevista esityksistä, jotka ovat tulossa syksyllä eduskunnan käsiteltäviksi. Lakiesityksillä mahdollistetaan muun muassa sähköisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto kaikille. Tavoitteena on ottaa sähköinen henkilöllisyystodistus käyttöön vuonna 2023. Se on valtion tarjoama kännykkäsovellus, joka mahdollistaa tunnistautumisen niin sähköisissä palveluissa kuin käyntiasioinnissa.

Jatkossa mahdollisuus digipalveluissa asiointiin muuttuu siis riippumattomaksi asiakassuhteista pankkiin tai teleoperaattoriin. Lisäksi uudistuksella mahdollistetaan ulkomaalaisille etäasiointi viranomaisten palveluissa jo ennen maahantuloa. Tällä parannetaan ennen kaikkea palveluiden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta mutta helpotetaan myös ulkomaisen työvoiman liikkuvuutta ja edistetään maahan muuttavien henkilöiden mahdollisuuksia valmistella muuttoaan ennakkoon.

Sirpa Paatero

kuntaministeri (sd)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide