Yhdysvaltain kulttuurisodan taustalla ovat eri näkemykset moraalin perustasta

Vaikka etenkin aborttipäätöstä osattiin odottaa, monille se oli yhtä pysäyttävä kuin ankkurin heittäminen nopeasti liikkuvasta veneestä.

22.7. 2:00

Helsingin Sanomat kirjoitti Yhdysvaltain kulttuurisodasta, joka politiikan tutkijoiden mukaan voi johtaa sisällissotaan (HS Visio 16.7.). Ilmapiiri Yhdysvalloissa on heikentynyt ja kansan kahtiajako kasvanut. Eräs syy tälle on kenties siinä, että konservatiivit ja liberaalit näkevät moraalin perustan eri tavoin.

Lähes samaan aikaan, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perustuslaillisen abortti-oikeuden, se totesi, että kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus kantaa asetta julkisella paikalla. Vaikka etenkin aborttipäätöstä osattiin odottaa, monille se oli yhtä pysäyttävä kuin ankkurin heittäminen nopeasti liikkuvasta veneestä.

Liberaalista näkökulmasta on vaikea ymmärtää, miksi aselakeja höllennetään ja aborttilakeja tiukennetaan. Koska molemmat lakimuutokset johtavat huonoihin lopputuloksiin, kuten naisten kontrollointiin, laittomiin ja vaarallisiin abortteihin sekä yhä useampiin joukkoampumisiin, lakien logiikka jää monille hämäräksi kuin kivitetyt katulyhdyt.

Liberaalit suhtautuvat lakeihin ja moraaliin usein seurauseettisesti. Seurausetiikan mukaan teon eettisyys kyseenalaistetaan, jos teon seuraukset ovat huonoja. Jos teon seuraukset puolestaan ovat hyvät tai vähintäänkin neutraalit, ei itse tekokaan ole väärin. Laki puolestaan on oikeudenmukainen, jos sen seuraukset ovat hyvät. Jos lain seuraukset ovat huonot, pidetään sitä epäonnistuneena.

Aborttilakia, joka johtaa vastentahtoisiin synnytyksiin ja naisten kuolemiin, pidettäisiin siis useimmissa maissa epäoikeudenmukaisena ja eettisesti kestämättömänä. Samoin aselait, jotka johtavat joukkoampumisten ja aseellisen väkivallan kasvuun, ovat seurauseetikoiden mielestä epäonnistuneita.

Monille konservatiiveille aborttilainsäädännön tiukentaminen ja aselakien lieventäminen ovat kuitenkin oikean suuntaisia ja keskenään johdonmukaisia päätöksiä. Molemmat laintulkinnat korostavat yksilön oikeuksia: sikiön väitettyä oikeutta elämään ja kansalaisten oikeutta itsepuolustukseen. Nämä lait eivät kannattajiensa mukaan ole moraalisesti oikeita niiden seurauksien vuoksi vaan niistä huolimatta, sillä ne puolustavat ihmisten, mukaan lukien sikiöiden, oikeuksia. Siksi lakimuutokset, joita muualla kavahdetaan, otetaan amerikkalaisten konservatiivien joukoissa vastaan pasuunoin ja laakeriseppelein.

Vaikka aselakien löysentäminen johtaisi luotiloukkuun, ei mikään määrä verenvuodatusta käännä sellaisen ihmisen päätä, jolle moraali ei ole hyviä tai pahoja seurauksia, vaan ylhäältä annettuja ehdottomia sääntöjä ja oikeuksia, joita pitää noudattaa ja kunnioittaa hinnalla millä hyvänsä.

Keskustelu abortista, aseista tai vaikkapa seksuaalisuudesta synnyttääkin yhdysvaltalaisten keskuudessa usein enemmän lämpöä kuin valoa, sillä ihmiset ovat asettuneet keskenään yhteensopimattomien etiikan teorioiden kahleisiin.

Joona Räsänen

tutkijatohtori

Aarhus, Tanska

Lue lisää: ”Woke-kulttuurin” valtaamat eliittiyliopistot saavat republikaanit pakokauhun valtaan. Yalen suomalaisopiskelijana Yhdysvaltain sisällissota ei tunnukaan enää kaukaiselta.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide