Korjausliike kohti kouluaamuja vaatii aikaa

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset aloittavat päivänsä varhain ja lopettavat varhain.

28.7. 2:00 | Päivitetty 28.7. 9:00

Kesälomaa on takana parisen kuukautta, ja monessa perheessä nuoriso on uponnut syvälle lomarytmin ihanuuteen.

Jos jälkikasvu heräilee uuteen aamuun puoliltapäivin, korjausliikkeeseen pitäisi uniasiantuntijoiden ohjeiden mukaan ryhtyä pian. Koulut nimittäin alkavat parin viikon päästä.

Oikeaoppisessa rytminpalautuksessa tavoitteena on edetä vähän kerrallaan ja laittaa paukut aamuherätyksiin iltakäskyttämisen sijaan.

Patistaminen nukkumaan iltayhdeksältä on turhaa työtä, jos siihen asti on riekuttu yli puolenyön.

Tärkeintä on päästä aamuisin ylös – joka päivä vaikkapa puoli tuntia aikaisemmin.

Jos nuori herää nyt kello 12 ja tähtäimessä on kello 7, lempeä rytminsiirto pitäisi aloittaa kymmenen päivää ennen ensimmäistä kouluaamua. Pitkälle iltapäivään nukkuvien tietysti vielä aiemmin.

Onneksi nuoret itse kiinnostuvat nykyään yhä enemmän unestaan ja oppivat huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Vanhemman paasaus on silloin tarpeetonta.

Nykyisessä palveluyhteiskunnassa suomalaisten työt alkavat vaihdellen. Niin sanottu virka-aika, jolloin virastot ovat avoinna, on Suomessa kahdeksasta neljään. Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset aloittavat päivänsä varhain ja lopettavat varhain.

Virka-aika näkyy kouluissa, joissa laajasti aloitetaan yhä viimeistään vartin yli kahdeksan. Se tarkoittaa, että monen alakoululaisen koulupäivä on usein ohi kello 12.

Vuorokausirytmi myöhentyy teini-iässä, eikä uni tule niin aikaisin kuin ennen. Tutkimusten mukaan unirytmi lähtee myöhästymään jo ennen puberteettia. Biologisista syistä tapahtuva siirtymä palautuu takaisin ”normaalimpiin” nukahtamisaikoihin tytöillä noin 22-vuotiaana ja pojilla vasta 24-vuotiaana.

Annetaan armoa nuorisolle.

Asiantuntijoiden näkemykset koulun alkamisajasta vaihtelevat. Osan mielestä koulut voisivat joustaa alkamisajassa kello yhdeksään, toisten mielestä kahdeksan ja yhdeksän välillä riittää.

Monessa koulussa onkin rukattu alkamisaikaa viime vuosina hieman myöhemmäksi. Silti osa kouluista pitää yhä kiinni kahdeksalta alkavista aamuista.

Aamun torkku, illan virkku, se tapa talon hävitys ja Aamulla vireä pyärii, illalla laiska hyärii. Vanha suomalainen kansanviisaus tietää, miten ylletään huipputuloksiin.

Annetaan silti armoa nuorisolle. Sitä vaatii biologia.

Kirjoittaja on HS:n aluetoimittaja Oulussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide