Ostaja päättäköön asuntonsa koon

Asukaslähtöisintä olisi tarjota markkinointivaiheessa erilaisia asuntoja ja koota niistä kysyntää vastaava kerrostalo.

Sofiantornin rakennustyömaa Seinäjoen keskustassa kesällä 2021.

26.7. 2:00

Uusien asuntojen koko on herättänyt jälleen keskustelua (HS Mielipide 15.7. ja 21.7.). Asukaslähtöisintä olisi tarjota markkinointivaiheessa erilaisia asuntoja ja koota niistä kysyntää vastaava kerrostalo. Tämä edellyttäisi kuitenkin uudenlaista tahtoa ja yhteistyötä eri osapuolilta.

Rakennuslupaprosessi kaupunkikuvaneuvotteluineen pakottaa suunnittelemaan tontille vain yhdenlaisen ratkaisun. Arkkitehtuurin ja asuntojen on oltava viranomaisten tarkkojen vaatimusten mukaisia, jotta hanke etenee.

Kerrostalon suunnittelu- ja lupaprosessiin kuluu tyypillisesti vuodesta kahteen aikaa sekä satojatuhansia euroja. Suuremmissa kohteissa miljoonia. Ajan, rahan ja luonnosten raskaan hyväksyttämisprosessin johdosta kynnys muuttaa suunnitelmia on korkea. Puhumattakaan, että hyväksytettäisiin vaihtoehtosuunnitelmia.

Vaihtoehtojen tarjoaminen edellyttäisi osallisena olevilta halua käsitellä ja hyväksyä totuttua luonnosmaisempia suunnitelmia. Tällöin voimavarat keskitettäisiin vaihtoehtojen yleispiirteisen laadun varmistukseen yhden suunnitelman arkkitehtonisen hienosäädön sijaan.

Rakennuttajan tai grynderin ensisijainen tavoite on löytää ostajat asunnoille, ei niinkään tietty arkkitehtuuri tai kokojakauma. Kevyt ja vuorovaikutteinen prosessi mahdollistaisi vaihtoehtoihin perustuvan markkinoinnin, joka mahdollistaisi asuntopoliittisten tavoitteiden asukaslähtöisen vaalimisen.

Alussa markkinoitaisiin tontille vain erilaisia perheasuntoja. Mikäli kohde ei täyty perheasuntojen ostajista, toisessa vaiheessa markkinoitaisiin esimerkiksi pienasuntoja ensiasunnon ostajille. Mikäli kohde ei näiden vaiheiden aikana ole täyttynyt, loput voitaisiin myydä vapaasti sijoittajille ja muille ostajille juuri heidän toiveidensa mukaisina asuntoina. Tämä toisi lisää valinnanvaraa perheille ja ensiasunnon ostajille sekä nopeuttaisi heidän uuden kotinsa valmistumista.

Tero Vanhanen

arkkitehti SAFA, Mäntsälä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide