Leskeneläke ei huomioi nuoria tarpeeksi

Vaikka suurin osa puolisonsa menettäneistä ovat varttuneempia, tulisi myös nuorten turvaverkko olla toimiva.

27.7. 2:00

Asumistukea saadessa sekä avio- että avopuolisoiden status nähdään samana: avopuolisot ovat yhtä paljon vastuussa toistensa elättämisestä kuin aviopuolisot. Tätä on kritisoitu hyvin perustein, sillä Kelan asiakkuuden ulkopuolella avopuolisoilla ei ole mitään vastuita toisiaan kohtaan, toisin kuin aviopuolisoilla.

Vaikka avopuolisot rinnastetaan aviopuolisoihin asumistuessa, ei heille anneta muihin etuuksiin oikeuksia, joita naimisiin mentäessä saa. Esimerkiksi leskeneläkettä hakiessa Kela ei rinnastakaan näitä kahta parisuhdemuotoa samanarvoisiksi.

Leskeneläkettä koskevan lainsäädännön uudistus tuli voimaan vuodenvaihteessa. Se oli askel oikeaan suuntaan, sillä lapset saivat vahvemman taloudellisen turvan menettäessään yhden tai molemmat vanhempansa. Avopuolisot saivat mahdollisuuden saada kyseistä eläkettä, mutta vain jos heillä on yhteisiä lapsia edesmenneen kanssa.

Muutettu lainsäädäntö ei kuitenkaan ota tarpeeksi huomioon nuoria, jotka menettävät puolisonsa. Nuoret kuuluvat usein niihin, jotka eivät joko ole vielä tai eivät halua naimisiin, ja vanhemmuuteen halutaan entistä vanhempana. Tällaisissa tapauksissa ei ole mitään taloudellista suojaa, mikäli puoliso kuolee, vaikka taloudellinen taakka kuitenkin putoaa eloonjääneen päälle.

Vaikka suurin osa puolisonsa menettäneistä on varttuneempia, tulisi myös nuorten turvaverkon olla toimiva. Meillä ei voi olla eri määritelmiä puolisoiden vastuista ja oikeuksista riippuen tuesta – se asettaa parisuhteet täysin eriarvoisiin asemiin.

Julia Ståhle

puheenjohtaja, Rkp-nuoret

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide