Taksialan koemallia pitää kehittää

Kaikkein helpointa olisi, kun laissa määrättäisiin, että Traficom tekee tai teettää yrittäjäkokeiden kysymykset.

27.7. 2:00

Taksialan uudistus tiedettiin alalla jo suunnitteluvaiheessa sudeksi osin hyvistä tavoitteista huolimatta. Edes liikennepalvelulain tuorein lakiuudistus, jolla yritettiin korjata uudistuksen räikeimpiä epäonnistumisia, ei ole palauttanut tilannetta kunnolliseksi. Lain pitäisi olla sellainen, että valvovalla viranomaisella olisi hyvät toimintaedellytykset ja mahdollisuuksia tulkintaan mahdollisimman vähän. Erityistä huolta kannan taksiyrittäjäkokeen ja kuljettajakokeen tilasta.

Liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikön Olli-Pekka Rantalan (HS 24.7.) mukaan lakia ei pitäisi muuttaa jatkuvasti. Ajan kulumiseen vetoaminen tuntuu kuitenkin hassulta, kun ministeriöllä oli vuosia aikaa tarkkailla varsin hyvin toiminutta taksialan koulutus- ja koemallia, ja siitä huolimatta se kuopattiin vuonna 2018. On myös sangen vaikeaa ymmärtää Rantalan kommentteja siitä, että nykyisellä koemallilla saadaan maantieteellisesti kattava koulutuskapasiteetti ja riittävä viranomaiskontrolli.

Kaikkein helpointa olisi, kun laissa määrättäisiin, että Traficom tekee tai teettää yrittäjäkokeiden kysymykset. Kysymyksiä sopisi tehdä koetta varten vaikka tuhat, joista ohjelma arpoisi jokaisena koepäivänä tarpeellisen määrän kysymyksiä. Kaikki koulutuksentarjoajat ja koejärjestäjät käyttäisivät näitä samoja kysymyssarjoja. Lisäksi pitää varmistaa, että kukaan ei voi suorittaa koetta toisen henkilön puolesta.

Näin menetellen ei tarvitsisi huolehtia siitä, pääseekö jossain koepaikassa helpommin läpi kuin toisessa. Näin ei myöskään olisi olemassa vaaraa siitä, että joku pääsisi kopioimaan sellaisinaan kokeet vastauksineen, koska toista samanlaista koetta ei tule. Kynnys perustaa koulutusorganisaatio ja ryhtyä kokeiden järjestäjäksi madaltuu, kun kokeiden järjestämisestä tulee vaivattomampaa. Tämä toimintamalli olisi tehokas ja taloudellisesti järkevä.

Jukka Erkko

taksialan kouluttaja, eläkkeellä, Vantaa

Lue lisää: Taksialan yrittäjä­kokeesta paljastui huijaamisen mahdollisuus – Ministeriö ja Traficom pallottelevat vastuuta toisilleen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide