Huumeiden käyttöhuoneita voi perustella etiikalla

Länsimaisen etiikan yksi periaate on olla heikomman puolella.

28.7. 2:00

Huumeiden käyttöhuoneita perustellaan muun muassa turvallisemmalla pistämisellä ja yliannostuskuolemien ehkäisemisellä. Haluaisin tuoda keskusteluun vielä aatteellista näkökulmaa.

Sininauhasäätiö-konsernin arvopohja on kristillinen. Kristillisten toimijoiden äänenpainot ovat kenties olleet yleisemmin kuultavissa ehkäisevissä ja raittiustoimissa kuin haittoja vähentävässä päihdetyössä. Kokemukseni huumeita käyttävien ihmisten elämää viereltä myötäelävänä pappina kuitenkin on, että siinä missä rankka elämä näyttää monesti rangaistukselta, ei lisärankaisu useinkaan tuota toivottua parempaa tulosta. Jos itse ajautuisin käyttämään suonensisäisiä huumeita, toivoisin saavani tehdä sen mieluummin laillisessa käyttöhuoneessa kuin kadulla tai julkisessa vessassa. Käyttöhuone voi olla vastaus jonkun ihmisen rukouksiin.

Länsimaisen etiikan yksi periaate on olla heikomman puolella. Vahvemmassa asemassa oleva ikään kuin joustaa suhteessa heikommassa asemassa olevaan. Voidaan pohtia, mitä tämän periaatteen noudattaminen kussakin tilanteessa käytännössä tarkoittaisi.

Päättäjät voisivat myös virkistää muistiaan brittiläisen antropologin Mary Douglasin (1921-2007) teorialla puhtaudesta ja vaarasta. Siinä yhteisö kategorisoi keskuudessaan puhtaat ja likaiset asiat. Puhtaita asioita tavoitellaan ja likaiset asiat pyritään siivoamaan sivuun ja sulkemaan ulos, koska ne koetaan uhkaavina ja järjestystä loukkaavina.

Toivottavasti elämän kompleksisuuden sietäminen, inhimillisempi tämä päivä tai ajatus toipumisesta mahtuisi käsitykseen siitä, mitä muuta hyvää ajatellaan seuraavan käyttöhuoneiden mahdollistamisen myötä.

Jenni Tuulensuu

päihdetyössä oleva pappi, Sininauhasäätiö-konserni

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide