Kansallisruoka uhan alla – Belgia havahtui huomaamaan, että perunakaan ei ole turvassa

Putinflaatio ja ilmastonmuutos näkyvät friterien luukulla.

2.8. 2:00

Nykyinen kotimaani Belgia on kahtia jakautunut maa, jossa jako pohjoisen flaaminkielisen Flanderin ja etelän ranskankielisen Vallonian välillä on tuntuva.

Yksi asia silti yhdistää belgialaisia, ja se on peruna. Tarkemmin sanoen ne öljyssä paistetut suikaleet, joita Suomessa kutsutaan ranskalaisiksi perunoiksi.

Täällä olisi pyhäinhäväistys sanoa niitä ranskalaisiksi, koska ne ovat belgialainen keksintö.

Belgiassa ne osataan paistaa juuri oikein, ja niitä tuputetaan ravintoloissa joka ruuan kylkeen, vaikka tilaisi painokkaasti vain salaatin. Niihin on mahdoton olla lankeamatta.

Yksi Brysselin maamerkkejä on EU-alueen lähellä sijaitseva grillikipsa eli friterie Maison Antoine, josta voi ostaa erikokoisia perunatötteröitä erilaisilla kastikkeilla. Kuuluisin asiakas on ollut Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel, joka kerran EU-huippukokouksen aikana bongattiin luukulta ostamassa ranskanperunoita andalusialaisella kastikkeella.

Friteriet ovat vain jäävuoren huippu: peruna on Belgiassa totista bisnestä. Maa on maailman suurin pakastettujen perunatuotteiden viejä.

Perunan luulisi olevan suojassa maailman myllerryksiltä, mutta mitä vielä. Ensin belgialaiset havahtuivat siihen, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti pulan auringonkukkaöljystä.

Teollisuus käyttää auringonkukkaöljyä ennen pakastamista tehtävään perunoiden esipaistoon. Korvaavia öljyjä löytyy kyllä, mutta niukkuus johtaa hintojen nousuun. Putinflaatio iskee joka paikkaan.

Lue lisää: Auringonkukkaöljy on maailmassa vähissä: Taffel siirtyi käyttämään sipseissä palmuöljyä

Toinen murhe tulee ilmastonmuutoksesta.

Belgialaisille rakas hollantilaisperäinen perunalajike Bintje kestää huonosti ilmaston lämpenemistä, joten perunankasvattajat vaihtavat varmempiin lajikkeisiin turvatakseen satonsa.

Perunoihin on mahdoton olla lankeamatta.

Bintje on kasvanut hyvin Belgian vetisillä ja laakeilla pelloilla, mutta kuumat kesät alkavat olla nykyisin sääntö eivätkä poikkeus. Täälläkin lämpötila nousi heinäkuun hikisimpänä päivänä melkein 40 asteeseen.

Korvaavia lajikkeita on – mutta ne eivät ole silti sama kuin Bintje, josta tulee juuri sellaiset ranskanperunat kuin pitääkin, päältä rapsakat ja sisältä pehmeät. Bintje sopii myös toiseen belgialaiskeittiön spesialiteettiin, kroketteihin.

Sota ja ilmastonmuutos luikertelevat keittiöön ja lautasille. Ehkä se myös herättää huomaamaan, että mikään ei ole itsestäänselvyys, ei vaatimaton perunakaan.

Kirjoittaja on HS:n kirjeenvaihtaja Brysselissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide