Aikuinen jaksaa esittää huolipuhetta, mutta ei oikeasti perehtyä ja ostaa

Kun kansainvälisen tason kotimainen nuortenromaani myy vain 890 kappaletta, vika on meissä aikuisissa.

30.7. 2:00 | Päivitetty 30.7. 6:47

Minulla on paha tapa jäädä kirjaan koukkuun niin, että lukemista ei voi lopettaa. Eräänä yönä ahmaisin 684 sivua Magdalena Hain järkälemäistä avaruusnoitasaagaa Isetin solmu.

Siis kuka voisi vastustaa: magiaa, kauniita noitia, lohikäärme ja eeppinen scifiä ja fantasiaa yhdistävä omaperäinen maailma.

Muutama kuukausi myöhemmin Hai arvuutteli seuraajiltaan, paljonko Isetin solmu on myynyt.

Oikea vastaus oli 890 kappaletta. Se tarkoittaa, että lähinnä kirjastot ovat ostaneet.

Sarjan ensimmäinen osa Kolmas sisar oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas vuonna 2018. Sarja ei häviä laadussa kansainvälisille genren hiteille, päinvastoin siinä olisi kaikki ainekset isoon menestykseen.

Eikä kyse ole vain tästä kirjasta, nuortenkirjat eivät vain myy. Me aikuiset emme osta niitä nuorille.

Hai on palkittu ja monipuolinen lasten- ja nuortenkirjailija, jonka koululaisille suunnatut Painajaispuoti-kirjat ovat valtavan suosittuja. Mutta yhtään kotimaisia media-arvioita niistä ei ole lehdissä näkynyt. Hain teoksia on käännetty 24 kielelle.

Hänen lastenromaaninsa Neiti Kymenen ihmeellinen talo on maagisin ja moniulotteisin teos, jonka olen 8-vuotiaani kanssa lukenut.

Tänä kesänä Hai oli Finnconn-kirjallisuustapahtuman kunniavieras. Silti hänen kirjojaan ei ollut juuri myynnissä, ja Isetin solmua oli koko conissa myynnissä pari kappaletta.

Aikuisten huolipuhe nuorten lukemisesta ja kirjojen myynti eivät kohtaa. Jaksamme olla huolissamme, mutta nuortenkirjat eivät saa medianäkyvyyttä, ne eivät pääse kauppojen hyllyille eikä niitä osteta tarpeeksi.

Nuortenkirjailija ja kirjastonhoitaja Sini Helminen arvioi, että yksi syy nuortenkirjojen vähäisempään näkyvyyteen on arvostuksen puute. ”Edes aikuiset kirjallisuuden ammattilaiset eivät jaksa perehtyä alan nykyisyyteen.”

Siksi haluan huolipuheen rinnalla nostaa esiin muutaman teoksen.

Maria Turtschaninoffilta suosittelen Finlandia-palkittua Maresi-romaania ja sen jatko-osia. Turtschaninoff on Pohjoismaiden parhaita fantasiaperinteen taitajia ja uudistajia.

Omalla tämän alkavan syksyn lukulistallani on ainakin J.S. Meresmaan uutuusteos Khimaira, Siiri Enorannan Maailmantyttäret ja Veera Salmen Oboin kirja.

Niistä sopii aikuisenkin aloitella.

Kirjoittaja on HS Vision toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide