Lasten neuvoloiden rinnalla voisi olla aikuisten neuvoloita

Aikuisten neuvolat ohjaisivat kansalaisia terveellisiin elintapoihin.

7.8. 2:00

Suomen ensimmäinen lastenneuvola perustettiin Helsingissä sata vuotta sitten lastentautien professorin arkkiatri Arvo Ylpön toimesta (HS 17.7.). Ajan kuluessa kaikki suomalaiset lapset ja äidit kävivät neuvoloissa, minkä ansioista sairaudet havaittiin varhaisessa vaiheessa ja niitä voitiin ehkäistä erityisesti rokotuksilla. Neuvolat oli tarkoitettu kaikille perheille, mikä johti siihen, että synnyttäjien ja imeväisten kuolleisuus Suomessa on ollut maailman alhaisimpia.

Nykyään aikuisten yleisimmät sairaudet maassamme ovat sydän- ja verisuonitaudit, Alzheimerin tauti, tyypin 2 diabetes ja syöpäsairaudet, joissa kuolleisuus on korkea muihin Pohjoismaihin verrattuna. Suurimpana syynä yleisiin tauteihin pidetään epäterveellisiä elintapoja. Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän tutkimuksen mukaan vähäinen liikunta aiheutti terveydenhoidon kuluja yhteiskunnalle 3–7 miljardia euroa vuonna 2018 ja nosti kuluja yli viisi prosenttia vuodessa. Tämä merkitsee tänä vuonna 5–10 miljardin euron kuluja.

Maamme sairaanhoito on suurissa vaikeuksissa. Yleisten sairauksien lukumäärä nousee eikä niitä pystytä hoitamaan. Kansainväliset ja suomalaiset lääkäriyhdistykset sekä Maailman terveysjärjestö WHO ovat hyväksyneet vuonna 2018 liikunnan suositukset, jotka ehkäisevät muun muassa sydän- ja verisuonitauteja ja tyypin 2 diabetesta. Hyväksytty liikunta käsittää reipasta kävelyä, noin viisi kilometriä tunnissa, vähintään 150 minuuttia viikossa.

Liikuntasuositus perustuu yli 30 vuotta sitten tehtyihin tutkimuksiin, joissa liikuntaa arvioitiin haastatteluissa. Niiden mukaan noin 50 prosenttia aikuisista pystyy reippaaseen liikuntaan vähintään 150 minuuttia viikossa.

Aikuisten neuvolat ohjaisivat terveellisiin elintapoihin.

Nykyään liikunnan nopeus ja kesto arvioidaan liikuntamittareilla. Ne ovatkin osoittaneet, että haastattelusuositus yliarvioi selvästi liikunnan määrää. Useat liikuntamittareilla saadut tulokset viittaavatkin siihen, että terveistä ihmisistä vain 10–20 prosenttia ja sairaista alle viisi prosenttia pystyy nykyiseen vuoden 2018 liikuntasuositukseen. Kuitenkin lääkäreille annetussa käypä hoito -liikuntasuosituksessa edelleen suositellaan potilaalle, jolla on kohonnut veren sokeripitoisuus, reipasta liikuntaa vähintään 150 minuuttia viikossa. Ei ole yllättävää, että tyypin 2 diabeteksen ilmeneminen ja siitä johtuvien kuolemien määrä kasvavat aikuisilla koko ajan.

Lasten neuvolat kuuluvat kaikille. Ne antavat ohjeita ja toimenpiteitä sairauksien ehkäisyyn ja terveyttä edistäviin elintapoihin. Voisiko kaikille myös olla aikuisten neuvoloita? Ne tutkisivat tavallisten sairauksien riskitekijöitä ja ohjaisivat terveellisiin elintapoihin. Neuvola helpottaisi myös nykyistä terveydenhoidon vaikeutta ja kustannuksia. Aikuisten neuvolassa lääkärien ja sairaanhoitajien tarve olisi vähäisempi ja heidät voitaisiin korvata muilla hoitajilla.

Juhani Leppäluoto

emeritusprofessori

Oulun yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide