Laadulla on moraalinen ulottuvuus

Ongelmilta olisi vältytty, mikäli Fortumissa olisi otettu ohjenuoraksi taguchilaista laatukäsitystä.

29.7. 2:00

Helsingin Sanomat kysyi pääkirjoituksessaan (27.7.), ketä syyttäisi Fortumin tappioista Uniper-kaupassa.

Vielä tärkeämpi kysymys on, kuinka tässä näin pääsi käymään, ja kuinka vastaavanlaisia virheitä voidaan jatkossa estää. Riskien ottaminen sinänsä kuuluu yritystoimintaan, kunhan ne ovat harkittuja ja liittyvät pyrkimyksiin liiketoiminnan uudistamiseksi kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Ulkopuolisen tarkkailijan silmin näyttäisi siltä, ettei kumpikaan ehdoista täyty Fortumin toiminnoissa. Liiketoiminnan uudistamisen sijasta Fortum näyttäisi pikemminkin takertuneen entistä tiukemmin fossiilisiin polttoaineisiin. Edes Krimin miehitys ei ole saanut hälytyskelloja soimaan, vaan sen jälkeen Fortum on vielä tullut osakkaaksi venäläisvalmisteiseen Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen sekä hankkinut enemmistöosuuden venäläiseen fossiilikaasuun tiukasti sidoksissa olevan Uniperin.

Kaikilta näiltä ongelmilta olisi vältytty, mikäli Fortumissa olisi otettu ohjenuoraksi taguchilaista laatukäsitystä. Japanilaisen laatugurun Genichi Taguchin mukaan laadulla on moraalinen ulottuvuus. Laatu mittaa, kuinka suuri haitta tai hyöty yrityksestä, sen resurssien käytöstä ja sen aikaansaamista tuotteista on yhteiskunnalle kokonaisuudessaan.

Moraalisen ulottuvuuden huomioiminen on myös hyvä liiketoimintaa. Yalen ylopiston tutkijat Steven Zaslavskyn johdolla ovat osoittaneet, että Venäjältä irrottautuneilla yrityksillä menee taloudellisesti paremmin kuin sinne jääneillä yrityksillä, irrottautumisen aiheuttamista taloudellisista menetyksistä huolimatta.

Jan Kunnas

ympäristötaloushistorian dosentti

Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide