Ylen tehtävä on näyttää ajankuvia myös menneestä

Vanhat kotimaiset elokuvat ovat oman aikansa kuvia ja osa yhteistä suomalaista muistia.

29.7. 2:00

Kristiina Markkula kritisoi (HS Mielipide 28.7.) Ylen televisiossa näyttämiä vanhoja kotimaisia elokuvia ja erityisesti niiden tapaa esittää romaneja.

Ylen perusarvoihin kuuluu ihmisen arvostaminen emmekä hyväksy rasismia missään muodossa. On myös totta, että joidenkin vanhojen kotimaisten elokuvien tapa käsitellä vähemmistöjä on vanhentunut, eikä tällaisia sisältöjä enää tänä päivänä tehtäisi.

Vanhat kotimaiset elokuvat ovat kuitenkin oman aikansa kuvia ja osa yhteistä suomalaista muistia. Ylen julkisen palvelun tehtävään kuuluu pitää huolta ja kertoa yhteisestä kotimaisesta kulttuuriperinnöstä. Siksi Yle näyttää kanavillaan myös vanhoja elokuvia.

Iltapäivällä lähetetyt mustavalkoiset kotimaiset elokuvat ovat katsottuja ja kiitettyjä. Katsojat myös tunnistavat, että vanhojen elokuvien maailma, arvot ja asenteet voivat poiketa nykyisistä käsityksistämme suuresti. Nämä teokset tulisikin nähdä ja tulkita tekohetkensä yhteiskunnassa. Yle Areenassa joidenkin vanhojen ohjelmien yhteydessä kerromme, jos ohjelma sisältää aikansa ilmaisutapoja, joita ei nykyaikana käytettäisi.

Julkisen palvelun Ylen tarjonnan on oltava monipuolinen kokonaisuus. Jokaista julkaisupäätöstä harkitaan huolellisesti myös eettisestä näkökulmasta.

Petri Jauhiainen

mediapäällikkö, Yle

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide