Rakentamista ohjaa huono sääntely

Rakennusoikeus määrittää asemakaavassa sallitun rakennettavan kerrosalan.

1.8. 2:00

Mielipidesivuilla on keskusteltu asuntorakentamisesta (HS 21.7. ja 26.7.). Vähemmälle huomiolle on jäänyt sääntely ratkaisujen taustalla.

Yksi keskeinen sääntelyväline on rakennusoikeus, joka määrittää asemakaavassa sallitun rakennettavan kerrosalan. Tähän kuuluvat asuntojen lisäksi ulkoseinät, porrashuoneet ja yhteistilat.

Rakennuttajan tuotto sen sijaan syntyy kokonaan huoneistoalasta, eli siitä, mitä asiakkaalle myydään. Tästä syntyy kannustin minimoida niin ulkoseinän kuin porrashuoneidenkin alle jäävää pinta-alaa, jotta myytävää huoneistoalaa jäisi enemmän. Tuloksena saamme paksuja taloja, joissa kapeat asunnot kurottavat kohti rungon keskellä olevaa porrashuonetta.

Toki tällainen rakentaminen on myös kustannuksiltaan edullista, mutta nykyisillä asuntojen neliöhinnoilla menetetyt asuntoneliöt ovat merkittävämpi tekijä.

Yksi mahdollinen ratkaisu olisi määrittää rakennusoikeus kerrosalan sijaan huoneistoalana. Silloin suunnittelussa voitaisiin keskittyä asuntojen laadun ja kustannusten väliseen tasapainoon pinta-alan optimoinnin sijaan.

Rakennuskustannus on tarpeeksi suuri kynnys rakennuttajille. Ei paremmasta rakentamisesta tarvitse vielä erikseen rangaista huonon sääntelyn kautta.

Tuomas Perttula

arkkitehti SAFA, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide